Project

Meer details bekend over nieuwe parkeergarage RAI

Aan de A10 en de Zuidas in Amsterdam wordt een 8-laags multifunctioneel parkeergebouw gerealiseerd door Aan de Stegge Twello. Wim Braakman, trafficmanager bij Amsterdam RAI, heeft daarover meer details bekendgemaakt.

Het betreft een parkeergarage die dertig meter hoog wordt en circa duizend parkeerplaatsen gaat tellen. Het gebouw moet echter meer kunnen faciliteren dan parkeerplekken. " We willen grote internationale evenementen kunnen huisvesten. Op die doelgroep richten we ons," aldus Wim Braakman. Zo komt er geen bord met de tekst 'vol' bij de garage te staan, om de commerciële doeleinden van het gebouw te ondersteunen.

Multifunctionele parkeergarage

Architectenbureau Benthem Crouwel Architecten, dat voor Amsterdam RAI de parkeergarage ontwerpt, laat weten dat RAI vroeg om een garage die omgebouwd kan worden naar kantoren, maar 'waar ook tentoonstellingen, feesten en ander evenementen kunnen plaatsvinden'. Zo wordt onder meer de eerste verdieping met 7,2 meter tweemaal zo hoog, namelijk om ruimte te maken voor feesten.
 

Ook moet de garage een uitbreiding vormen van de huidige garages. Hiervoor maken de architecten een directe verbinding met de twee aanwezige garages. Verder worden er twee stijgpunten gerealiseerd buiten de parkeervloegen, één voor stijgend verkeer en de ander voor dalend verkeer. "Dit maakt het mogelijk de parkeervloeren snel te vullen en te legen," aldus Westerveld. 
 

In die stijgpunten wordt een warmtekoudeopslag-installatie gerealiseerd in de vorm van watertanken die over één miljoen liter water beschikken, zo vertelt Continental Car Parks-commercieel directeur Jeroen Drenth.  “De constructie van deze dertig meter hoge parkeergarage is een prefab betonskelet met kanaalplaatvloeren en brugliggers," aldus Drenth. "Ook de hellingbanen zijn prefab elementen.”
 

Oplevering 2016

In september 2015 start de sloop van enkele corridorverbindingen van het gebouw. In oktober 2015 start de bouw. Het plan is dat de parkeergarage op 1 augustus 2016 opgeleverd wordt.
 

Bekijk hieronder ook een video van Building Holland, waarin een toelichting wordt gegeven op het gekozen ontwerp en het proces van de parkeergarage.

Deel dit artikel