Project

Renovatie drukste parkeerdak van Europa

Het grootste overdekte winkelcentrum van de Benelux, Wijnegem Shopping Center, krijgt een nieuw dak met parkeergelegenheid. Deze grootscheepse renovatie wordt ontworpen én uitgevoerd door Betonrestore en Zoontjens.

Het Wijnegem Shopping Center ligt aan de oostkant van Antwerpen. Op een oppervlakte van 69.000 m² bevinden zich circa 250 winkels. Bovenop het winkelcentrum prijkt met 1.500 gratis parkeerplaatsen het drukst bereden parkeerdak van Europa. Jaarlijks komen er zo'n 9 miljoen bezoekers naar het winkelcentrum, waarvan 80 procent met de auto. De klant parkeert het liefst zo dicht mogelijk bij de ingang, het dak is daarom de populairste plek.

Nieuw mobiliteitsplan

Het 25 jaar oude dak is toe aan renovatie. Naast dat het dak superintensief wordt gebruikt, wordt er ook hard gereden. Dit gecombineerd met steeds zwaardere auto's (zoals SUV's) zorgt voor extra belasting. De renovatie van het parkeerdak is een combinatie van het nieuwe mobiliteitsplan met een ombouw naar éénrichtingsverkeer (door een hoofdrijbaan en afslagen naar de parkeerzones), energiebesparing door een upgrading van de isolatiewaarde, het noodzakelijke dakonderhoud van de waterdichte afwerking én nieuwe bestrating van het parkeerdak. 

Hergebruik isolatie en tegels 

Het winkelcentrum heeft nooit te maken gehad met lekkages van het dak en dat wil de eigenaar zo houden. Op basis van goede ervaringen wordt het grootschalige renovatiewerk uitbesteed aan Betonrestore met Zoontjens en Consolidated als vaste Nederlandse partners in grote renovaties. Het parkeerdak is in 1992 aangelegd met het Pardak®90 systeem van Zoontjens. Dit systeem heeft als voordeel dat de twee belangrijkste functies - waterdichtheid en parkeren - van elkaar zijn gescheiden. De mogelijkheid tot het demonteren en hergebruiken van het systeem was en is een extra pluspunt. Bij deze renovatie wordt nu een deel van de tegels hergebruikt, net als de isolatie.

Gedetailleerd werkplan

Op basis van diverse bouwkundige berekeningen heeft Betonrestore een gedetailleerd werkplan opgesteld met bouwkundige aanpassingen en optimaal hergebruik van de bestaande materialen. Vervolgens hebben ze een ontwerp gemaakt voor het parkeerdak en de hellingbanen. Binnen het nieuwe ontwerp wordt de hoofdrijroute gemaakt van staalvezelbeton. De parkeerzones krijgen vorm met Pardak®110 en op plekken waar weinig verkeer komt worden de Pardak®90 tegels hergebruikt. De hellingbanen worden voorzien van een waterdichte, gewapende gietasfaltafwerking. 

Uitdaging in planning en detaillering

In het renovatieplan zorgen de detaillering en de planning voor de grootste uitdaging. Alle verschillende onderdelen, inclusief nieuwe hellingbanen, moeten naadloos op elkaar aansluiten. Ook moet het druk bezochte dak continu in gebruik blijven, waarbij de brand- en vluchtwegen uiteraard gehandhaafd blijven. De renovatie vindt daarom plaats in drie verschillende fases. De eerste fase is nu in uitvoering. In oktober 2018 zal het hele dak compleet vernieuwd zijn. 



Dit artikel komt uit Bton

Deel dit artikel