Project

Dak Rijksmuseum krijgt tweede leven als gevelbekleding

Architecte Linda Buijsman van Smart Design Studio ontwierp een nieuwbouwhuis met een bijzonder element: gevelbekleding gemaakt van oude leien van het Rijksmuseum.

Buijsmans ontwierp het huis in 2014 voor een jong stel in Lent. “Naast de wens voor een duurzaam huis, moest het ontwerp en de bouw van het huis passen in het budget van de opdrachtgevers," aldus de architecte. "En dat budget was niet onuitputtelijk. Voor mij een mooie uitdaging die uiteindelijk heel goed geslaagd is."
 

De zon als bron van licht en warmte

Uitgangspunt was een huis te maken dat kon leven met de elementen. Zo zouden zij optimaal van het licht en de warmte van de zon gebruik kunnen maken en dat scheelt in het energieverbruik. Dus wakker worden aan de oostkant van het huis met de eerste zonnestralen in de slaapkamer en de woonkamer en het atelier aan de westkant, de plaatsen waar de bewoners vooral in de namiddag en avond verblijven.
 

"Wat betreft materiaal is gekozen voor snel groeiend vuren en lariks. Om het vurenhout geschikt te maken voor een toepassing als gevelbekleding is het thermisch verduurzaamd. De warme kleur blijft behouden door een behandeling met sansin, een soort pigment. Alle buitenkozijnen zijn gemaakt van lariks hout. De dakramen vervullen daarbij een dubbelrol: ze laten veel daglicht door en in de zomernacht zodra je ze opent kun je de woning koelen."
 

"Het gebruik van staal en beton - materialen met een grotere footprint - heb ik zo veel mogelijk beperkt. Voor de begane grondvloer is wel gekozen voor beton. Deze vloer vormt namelijk een belangrijk onderdeel van de (thermische) massa van de woning voor warmte of koude opslag en daarvoor is beton heel geschikt."
 

Leien van het Rijksmuseum

Bijzonder aan het gebouw is de gevel van leien. "We hebben de leien ook zelf, na de nodige instructies, op de gevel aangebracht. Gewoon met een groep vrienden en familie van de opdrachtgevers, met een speciale leien-knipper, haakjes en hamer. Zo gingen we met elkaar aan de slag. Het resultaat is echt heel mooi. En wie heeft dat nou? Een gevel gemaakt van het dak van het Rijksmuseum?”
 

Klaar voor de toekomst

Het huis is klaar en de opdrachtgevers wonen er naar volle tevredenheid. Het huis biedt de nodige mogelijkheden om verder te ontwikkelen. Er zijn al de nodige voorbereidingen getroffen om een dakterras aan te leggen en om de grote kamer op de eerste etage die nu als atelier dient, om te bouwen tot twee kamers. De railsen om zonweringsluiken in te hangen zijn al gemonteerd en de fietsenberging kan zo aan het huis worden gebouwd, die dan ook een gevel krijgt met dezelfde leien.
 

Meer voorbeelden van Buijsmans werk, waarin zij praktische oplossingen toepast geïnspireerd op de natuur, zijn te vinden op de website van Smart Design Studio

Deel dit artikel