Project

Kluisheulbrug met zorg vernieuwd

Op basis van de oude brug is een nieuw ontwerp gemaakt voor de Kluisheulbrug in Maasland.

Moderne tijden en oude bruggen gaan niet altijd goed samen. De Kluisheulbrug in Maasland was bijvoorbeeld niet ontworpen op de huidige verkeersbelasting en verkeerde daardoor in zodanig slechte staat, dat hij moest worden vervangen. Er was scheurvorming in zowel brugdek als landhoofden ontstaan. Op basis van de oude brug maakte ipv Delft een nieuw ontwerp.  

 

In grote lijnen ziet de nieuwe brug er net zo uit als de vorige. Het ingetogen hekwerk komt in vorm en uitstraling overeen met het oorspronkelijke hekwerk. Dit geldt ook voor de gemetselde landhoofden, die op basis van een oude ansichtkaart van de oorspronkelijke brug geheel zijn opgebouwd uit bakstenen in IJsselformaat.

 

Tegelijkertijd werd het ontwerp op een aantal punten aangepast. De oude brug had een stalen dek en een tussensteunpunt. Ipv Delft koos in plaats daarvan voor een betonnen brugdek zonder tussensteunpunt. Verder pasten de ontwerpers natuurstenen hoekstenen toe op kwetsbare plekken en is het nieuwe hekwerk opgebouwd uit stalen strippen in plaats van buisprofielen. De nieuwe brug is zo niet alleen sterker dan zijn voorganger, maar heeft ook een meer verfijnde en verzorgde uitstraling.Dit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel