Project

Woontorens The Sax creëren ritme in Rotterdams skyline

Niet voor niets noemen we het de ‘Manhattan aan de Maas’. Rotterdams Wilhelminapier is volop in beweging, zo bewijst ook het nieuwbouwproject The Sax. De twee woontorens zijn ontworpen door MVRDV en schuiven naadloos in de inmiddels gevarieerde skyline van de stad.

The Sax bestaat uit twee woontorens, de één 70 meter en de ander 150 meter, die dezelfde fundatie delen. De torens verbinden zich halverwege de constructie met een enorme brug, die plek biedt aan een 150 kamer tellend hotel met restaurant en terras. De torens zelf bestaan uit 450 appartementen, elk met hun woonkamer gericht op de baai. Dat betekent veel daglicht en panoramische uitzichten over de Maas en de stad.


Het nieuwbouwproject is gelegen tussen het Nieuwe Luxor Theater en de torens Boston & Seattle, die eerder dit jaar
het hoogste punt bereikten. In de plint zijn winkel-, parkeer- en horecafuncties weggewerkt. De entree is net zoals de gevel een levendig patroon dat haast een muzikale uitstraling heeft.


Visualisatie van de entree van The Sax.
© WAX Architectural Visualisations

Ritme van de stad

The Sax is zo ontworpen dat het zich moeiteloos in het herkenbare silhouet van de stad voegt, aldus MVRDV. “Een woongebouw dat van binnen naar buiten is ontworpen en daarom zo onderscheidend oogt, zonder herhalende gevel en met een diverse, individuele uitstraling. The Sax is een gebouw dat is ontworpen op het ritme van de stad.”


We vergelijken onzer havenstad met een wereldstad als Manhattan. Daarmee schuilt Rotterdam ogenschijnlijk in de schaduw van de Amerikaanse stad, maar niks is minder waar. De Maasstad heeft haar eigen identiteit verworven, wat met projecten als De Rotterdam, Boston & Seattle, het Nieuwe Luxor Theater en The Sax keer op keer wordt bewezen. Dit is geen Manhattan, dit is Rotterdam.


The Sax heeft ruim uitzicht op Rotterdam.
© WAX Architectural Visualisations

Oplevering

De bouw van de woontorens start in 2018. Naar verwachting wordt het project eind 2020 opgeleverd. MVRDV werkte voor dit project samen met ARUP aan de constructie, het gevelontwerp en duurzaamheid. 

Deel dit artikel