Project

Intelligent licht zegeviert in Philips hoofdkantoor Eindhoven

Een pand uit de 20e eeuw in Eindhoven is gerenoveerd en doet nu dienst als het hoofdkantoor van Philips Lighting. Een grote openbare ruimte in het atrium vormt het kroonstuk, met intelligent licht dat door een overkapping van talloze panelen schijnt.

Architectenbureau LAVA tekende voor het ontwerp, in samenwerking met partners INBO en JHK, met Heijmans als aannemer. De opdracht van Philips legde een nadruk op het creëren van innovatieve en mensgerichte ruimtes voor werken en recreëren.


Het atrium van het jaren ’50 gebouw is gerenoveerd tot ontmoetingsplaats, waar onder meer tentoonstellingen plaatsvinden, maar waar medewerkers ook kunnen vergaderen of kunnen ontspannen in de koffiebar. Het atrium biedt tevens toegang tot het nieuwe Philips Lighting Application Centre.


Het atrium van het nieuwe hoofdkantoor van Philips Lighting.


Interactieve lichtboom

Blikvanger is echter de parametrisch ontworpen ‘boom’ met interactief licht. Deze 1.500 panelen, als ware de bladeren, hangen aan het plafond en moeten de impressie geven van ‘licht dat door een bladerdak schijnt’. Dit lichtsysteem beslaat het gehele plafond en past de hoeveelheid en de richting van het licht aan naarmate de dag vordert.


“De zon geeft ons een gevoel van tijd, maar in een kantoor mis je de subtiele veranderingen van het licht gedurende de dag,” aldus Alexander Rieck van LAVA. “De panelen zijn daarom geprogrammeerd met een laagdrempelige kunstmatige intelligentie om op een organische en niet-repetitieve wijze lichtscenario’s voor het hele kalenderjaar te creëren. De scenario’s passen zich aan op seizoenen, op de tijd van de dag en op de lay-out van het atrium om zo de medewerkers te activeren of te laten ontspannen.” Als voorbeeld geeft hij een goud licht dat ’s ochtends schijnt om medewerkers energieker te maken.


's Ochtends schijnt er goud licht om medewerkers te activeren.


Het hoofdkantoor is dit jaar opgeleverd.

Deel dit artikel