Project

900 glaspanelen voor nieuw goudkleurig wijncentrum

La Cité du Vin is een nieuw cultureel centrum in Bordeaux, Frankrijk, en springt direct in het oog. Het organisch gevormde gebouw is bedekt met 900 glaspanelen die veel licht doorlaten en het geheel een gouden uitstraling geven. XTU Architects was verantwoordelijk voor het ontwerp.

Vloeibare aard

In La Cité de Vin kunnen mensen door rondleidingen, tentoonstellingen en multimediapresentaties meer te weten komen over (de geschiedenis van) wijn en de invloed van op de cultuur. Ook is er een observatieplatform bovenop de 55 meter hoge toren met een 360° uitzicht op de stad en de omliggende wijngaarden.


Het gebouw is ontworpen door Anouk Legendre en Nicolas Desmazières van XTU Architects. Volgens de architecten maakt het centrum een sterk statement dankzij de vloeiende rondingen en de algemene vorm. “Die zijn bedoeld om de ziel en de vloeibare aard van wijn op te roepen: naadloze welvingen, ongrijpbaar en sensueel.”



© XTU
 

Gouden reflectie

Om deze vormen te versterken koos XTU voor glas. Het bureau ging een samenwerking aan met gevelbelkedingsbedrijf Coveris voor een geschikte oplossing. “Het glas kiezen was een lang proces,” aldus Coveris. “We moesten de realiseerbaarheid van veel aspecten aantonen, van de keuze van de coating tot het verzekeren dat het glas kon worden vervormd of naar buiten kon worden gebogen.”


Anouk Legendre en Nicolas Desmazières van XTU Architects stemmen hiermee in: “De ontwerpschets vereiste dat we glas konden vinden met gouden reflecties. We onderzochten verschillende types glas en voerden daarna zeefdruktests uit.” De keuze viel op Guardian Glass, een fabrikant van architecturaal glas.



© XTU
 

Gevel van 2.700 m2

Er werd gekozen voor glas met een goudkleurige coating die een hoge zonwering biedt, maar ook reële kleuren vertoont als van binnen naar buiten wordt gekeken. Er werden ongeveer 900 afzonderlijke glaspanelen gebruikt, waarvan sommige werden voorzien van zeefdrukken, met in totaal 20 verschillende patronen. Alle panelen zijn verschillend, waarbij de maximale afmetingen 5,1 m x 1,5 m bedragen.


Alle panelen werden op de bouwplaats afzonderlijk in positie gemanoeuvreerd en bevestigd op 4.500 afzonderlijke bevestigingselementen van 50 mm tot 270 mm hoog. Het bevestigingssysteem moest met speciale software worden geprogrammeerd vanwege de specifieke geometrie van het gebouw. De uiteindelijke glazen gebouwomhulling beslaat 2.700 vierkante meter.



© XTU Julien Lanoo

Deel dit artikel