Project

Eerste schop in de grond voor vernieuwing stationsgebied Leiden

Het eerste project in het kader van de totale vernieuwing van het Leidse stationsgebied gaat van start. Het betreft de Leidse Lorentz, een multifunctioneel complex met kantoren, woningen, winkels, parkeergarage en ondergrondse fietsenstalling. Lorentz verrijst op de locatie van het voormalige ‘Gat van Putte’ naast Station Leiden Centraal.

Combinatie Hurks Van Wijnen kreeg eind 2016 officieel groen licht voor de bouw van Lorentz. De voorbereidende werkzaamheden zijn gestart op 9 januari, met een officiële bouwstart begin februari 2017.
 

Herontwikkeling stationsgebied

Lorentz is het eerste project binnen het programma voor de herontwikkeling van het stationsgebied in Leiden. Het Leidse stationsgebied is de meest bezochte locatie van de stad en een van de drukste OV-knooppunten van Nederland. Dagelijks passeren er zo’n 70.000 bezoekers. Gemeente Leiden initieerde de facelift voor het stationsgebied omdat deze nog afstandelijk oogt en onvoldoende aansluit op de monumentale binnenstad.
 

Het ontwerp

Lorentz is een ontwerp van Neutelings Riedijk architecten en bestaat uit een plintgebouw met daaronder een fietsenkelder. Op het plintgebouw worden twee woontorens gerealiseerd. De totale bouwopgaaf beslaat zo’n 55.000 m2. Het vier lagen tellende plintgebouw van Lorentz omvat ca. 1.655 m2 VVO commerciële ruimten, ca. 4.048 m2 VVO kantoren, 198 parkeerplaatsen en een fietsenkelder geschikt voor 4.800 fietsen.


In de torens komen 173 huurappartementen, waarbij het op de onderste lagen in de plint om studio’s gaat. Bovenin de torens komen penthouses van twee lagen. De gemeente Leiden tekende voor de afname van de ondergrondse fietsenstalling terwijl Syntrus Achmea haar portefeuille uitbreidt met de parkeergarage, kantoren, commerciële ruimtes en de 173 woningen.
 

Omgeving

Bouwen midden in de stad op een dergelijke drukke locatie vraag bijzondere aandacht en maatwerk voor de omgeving waarin gewerkt gaat worden. Zo zijn en worden met betrokken partijen in de buurt en de gemeente Leiden diverse maatwerk afspraken gemaakt op het gebied van verkeersveiligheid, hinder -en hinderbeperking, logistiek en communicatie.


Meer informatie over de ontwikkeling van Lorentz vindt u binnenkort via deze link.

Deel dit artikel