Project

Hoofdgebouw TU/e is duurzaamste onderwijsgebouw ter wereld

Het hoofdgebouw van de Technische Universiteit Eindhoven wordt gerenoveerd door onder andere Team V Architectuur. Het ontwerp heeft de hoogste score voor het BREEAM Outstanding ontwerpcertificaat ooit ontvangen, een score van 93,86%. Daarmee is dit het duurzaamste ontwerp voor een onderwijsgebouw ter wereld.


Dat laat de Dutch Green Building Council (DGBC) weten, beheerder van het duurzaamheidskenmerk BREEAM-NL. Door de uitzonderlijk hoge score is het project beland in de top-5 van duurzaamste bouwprojecten in Nederland. Na de renovatie wordt het hoofdgebouw van de TU/e omgedoopt tot Atlas.
 

Verantwoordelijk voor het ontwerp is het Total Engineer Team RSVP, een multidisciplinair team bestaande uit Team V (architect), Van Rossum (constructeur), Valstar Simonis (installatie-advies) en Peutz (bouwfysica en duurzaamheid).
 


© Team RSVP

Hi-tech vliesgevel

Het gebouw krijgt een nieuwe vliesgevel van drievoudig zonwerend isolatieglas. Zonwerende doeken met een hi-tech coating houden bovendien de zonnewarmte buiten en zorgen ’s nachts voor isolatie. Daarnaast voorziet de gevel het gebouw van ‘nachtspoeling’: in de zomer worden de etagehoge ramen ’s nachts door het gebouwbeheersysteem geopend om het gebouw te koelen en de lucht te zuiveren.

Living Lab

De duurzaamheidsexperts van Team RSVP hebben tijdens het ontwerp nauw samengewerkt met onderzoekers van de TU/e, zodat het Atlasgebouw kan worden ingericht als living lab voor onderzoek naar innovatieve en duurzame technieken. Het hele gebouw krijgt slimme en zuinige ledverlichting, die standaard op een relatief laag lichtniveau staat. Gebruikers kunnen via een app zelf de lichtinstelling aanpassen. De universiteit gaat met dit systeem onder andere onderzoek doen naar het effect van verlichting op winterdepressie.



© Team RSVP

CO2-afname 80%

Het Atlasgebouw heeft straks geen gasaansluiting meer. Alle benodigde verwarming en koeling krijgt het gebouw uit het campusbreed warmte-koude-opslag systeem van de TU/e. Daarnaast komen er zonnepanelen die 500 megawattuur per jaar gaan opleveren, wat het overgrote deel van het elektriciteitsverbruik van het gebouw afdekt. Door alle ingrepen gaat de CO2-uitstoot van het gebouw met zo’n 80 procent omlaag, terwijl het aantal ‘bewoners’ van het gebouw meer dan verdubbelt.
 

Meer over de duurzaamheidsoplossingen van het Atlasgebouw kunt u hier vinden.
 


© Team RSVP

Oplevering

Gebouw Atlas wordt het onderkomen van de faculteit Industrial Design, de faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences, het universiteitsbestuur en de ondersteunende diensten. Het originele gebouw stamt uit 1963, heeft zestien bouwlagen en heeft een vloeroppervlak van 44.000 vierkante meter. In november start de bouw van het project, dat in de zomer van 2018 wordt opgeleverd. 

Deel dit artikel