Project

Smog Free Tower – van smog tot diamant

Recent startte architect Daan Roosegaarde het Kickstarter-project The Smog Free Tower. Hij heeft bijna € 50.000 opgehaald, waarmee hij ’s werelds grootste luchtreiniger wil bouwen in Rotterdam. Het doel: smog tegengaan om stedelijke gebieden gezonder te maken.

Roosegaarde’s project op Kickstarter, een website voor crowdfunding, voor The Smog Free Tower heeft op het moment van schrijven € 43.377 binnengehaald, met nog 36 dagen te gaan. Met € 50.000 als doel is het zeer waarschijnlijk dat de toren binnenkort een feit is.


De Smog Free Tower is reeds drie jaar in ontwikkeling. Het gebouw, zo’n zes tot zeven meter hoog, zuigt vervuilde lucht van de omgeving aan de bovenkant op en stoot dit aan de zijkanten weer als frisse lucht uit. Dit systeem wordt ook gebruikt om lucht te reinigen in ziekenhuizen. Roosegaarde benadrukt dat vervuilde lucht veelal onzichtbaar is, maar dat ‘de impact ervan op ons dagelijks leven erg reëel is’.
 

3,5 miljoen kubieke meter

Roosegaarde wil met de Smog Free Tower mensen in stedelijke gebieden laten ervaren hoe ernstig het vervuilingsprobleem eigenlijk is. Om dit kracht bij te zetten heeft de architect ringen en manchetknopen laten maken met daarin blokjes van ‘smogdeeltjes’ in een omhulsel van hars. De smog in één zo’n sieraad staat gelijk aan 1.000 kubieke meter vervuilde lucht. Volgens Roosegaarde gaat de toren zo’n hoeveelheid smog binnenhalen dat er dagelijks 3.500 Smog Free Cubes gemaakt kunnen worden.


Donateurs van het project op Kickstarter krijgen gratis een Smog Free Ring of Cufflinks. Haalt het project voldoende geld binnen, dan wordt een eerste toren op 4 september in Rotterdam geplaatst. De toren moet vervolgens de wereld rondreizen, onder meer naar Peking, Parijs, Los Angeles en Mexico-Stad.


Meer informatie via de
website van Daan Roosegaarde, of bekijk onderstaande video.

Deel dit artikel