Project

Schmidt Hammer Lassen ontwerpt nieuwbouw Hogeschool Utrecht

In 2017 moet al het Utrechtse onderwijs en onderzoek van de Hogeschool Utrecht (HU) op het Utrecht Science Park De Uithof gevestigd zijn. Daarvoor worden bestaande gebouwen gerenoveerd, maar ook wordt een nieuw gebouw gerealiseerd. Deze opdracht is verleend aan consortium SPARK, waar architect Schmidt Hammer Lassen aan verbonden is.

Warme sfeer

Het betreft een nieuw gebouw van 22.310 m2 op het parkeerterrein aan de Heidelberglaan. De nieuwe faciliteit biedt plek aan 6.500 studenten, docenten en bezoekers door middel van twee grote auditoria (200+ stoelen), twee kleinere auditoria, tv/radiostudio’s, een kenniscentrum, klaslokalen, winkels en parkeergelegenheid voor ruim 1.200 fietsen.


Gevel van nieuwbouw Hogeschool Utrecht.


Onderdeel van de opdracht is een nieuw binnenplein dat zich op de nabijgelegen studentenwoningen richt. De gevel van de nieuwbouw loopt trapsgewijs omhoog richting het oosten en verbindt zich zo met de bestaande gebouwen van de HU. Voor de gevel wordt gebruik gemaakt van licht bollende aluminium panelen in zeven warme kleuren, één voor ieder instituut van de school.
 

Interactie door atrium

Dit vertaalt zich door in het gebouw zelf. Op de begane grond vindt men de algemene faciliteiten, terwijl de zeven instituten verspreid zijn over de overige zeven verdiepingen. Bijna iedere verdieping heeft toegang tot buitengebieden in de vorm van groene terrassen of daktuinen. De instituten zijn binnenin met elkaar verbonden via een groot atrium met diverse loopbruggen, dit om interactie te bevorderen.


Interieur nieuwbouw Hogeschool Utrecht.


Ook staat duurzaamheid centraal, onder meer door ledverlichting, warmte-koudeopslag en PV-cellen. Uitgangspunt van het consortium is een BREEAM-excellent keurmerk.
 

SPARK

Het consortium SPARK, een combinatie van Besix-Strukton met Schmidt Hammer Lassen als architect, heeft de opdracht gewonnen middels een internationale competitie om het pand te ontwerpen, bouwen en vijftien jaar lang te onderhouden. De bouw start in de zomer van 2016 en het gebouw moet in december 2017 openen. 

Deel dit artikel