Van fabriek naar eigentijdse werkomgeving The Attic

woensdag 10 juni 2020
timer 3 min
JDWA transformeerde een grote ongebruikte zolder van een beeldbepalend fabriekscomplex uit 1891 en enkele leegstaande verdiepingen van de naastgelegen villa uit 1915 tot nieuwe hedendaagse kantoorruimtes.

Transformatieplannen

Het uiteindelijke doel is een volledig hedendaags kantoor- en productiemilieu te creëren zodat de bestaande fabriek aan de Nassaukade een nieuwe levensfase in kan gaan. Het behoud van het historisch stadsgezicht en het optimaliseren van het bestaande ruimtegebruik voor de kantoren, onderzoeksfaciliteiten en logistieke ruimten, waren hierbij de uitgangspunten.


De fabriek heeft de begane grond van de site in gebruik met ruimtes voor productie, logistieke ruimtes en magazijnen. De bovengelegen verdiepingen stonden deels leeg en JDWA heeft de potentie voor transformatie van deze ruimtes onderzocht. Door het samenvoegen en verbinden van de verschillende ruimtes ontstaat er ruimte voor een hedendaagse werkomgeving over vijf niveaus.

Creatief interieur

De interieurs zijn ontworpen in nauwe samenwerking met de vertegenwoordigers van Upfield, die verantwoordelijk zijn voor de visuele identiteit en branding, om de waarden van Upfield terug te laten komen in het ontwerp. Het standaard kantoorprogramma is aangevuld met een mix van formele en informele vergaderruimtes. Vanwege het bijzondere werk dat Upfield doet, maken ook keukens en proefstations onderdeel uit van het programma. Het resultaat is een creatieve en dynamische werkplek die flexibiliteit biedt voor de verschillende werkzaamheden.

Op zolder

Op de ruime zolderverdieping, onder het dubbele zadeldak wordt het landschapskantoor gesitueerd. Centraal in de ruimte, tussen de twee kappen, bevindt zich een verbindingszone waar meubelstukken met vergaderruimtes, informele vergaderruimtes en gedeelde voorzieningen worden geplaatst. De positionering van de meubelstukken verdeelt de zoldervloer in zones met verschillende afmetingen en unieke ruimtelijke kwaliteiten.


Daar waar de twee oorspronkelijke gebouwen elkaar ontmoeten, in het hart van het project, wordt een grote vide met hierin een sculpturale houten trap gerealiseerd die alle vijf niveaus zowel fysiek als visueel met elkaar verbindt. De originele gevel van de villa wordt zichtbaar en grote glazen puien en deuren geven toegang tot de vide. Om deze bijzondere ruimte te activeren zijn hier gedeelde faciliteiten in geplaatst.

Dakstructuur

Een deel van het dak is vervangen door glas om de voorzijde van de zolderverdieping te voorzien van daglicht. Tevens biedt het de medewerkers een spectaculair uitzicht over de Maas. Het tweede dak is opengewerkt door aan de achterzijde twee extra grote dakkapellen te plaatsen. In het middengebied zijn speciale daklichten ontworpen om het daglicht binnen te laten dringen.


Om het ruimtegebruik verder te optimaliseren, zijn de wanden van de meubelstukken multifunctioneel uitgevoerd door er geïntegreerde functies zoals telefooncellen, kluisjes, reproductieruimtes, productdisplays en ruimte voor technische installaties in te plaatsen. De robuuste details van het interieur passen bij de schaal van de meubels en benadrukken het contrast tussen de nieuwe ingrepen en de bestaande gebouwen. Het toegepaste hout en de talrijke planten vertegenwoordigen de natuurlijke filosofie van Upfield.

Duurzaamheid

Tijdens het ontwerpproces stond duurzaamheid centraal. Door intensief hergebruik, herpositionering van functies en transformatie is het ruimtegebruik geoptimaliseerd. Nu de kantoren en productieruimten op één locatie gesitueerd zijn, wordt de logistiek eenvoudiger en ontstaat er flexibiliteit. De flexibiliteit is ook in het interieur doorgevoerd. Het vrijmaken en verbinden van de plattegronden zorgt voor flexibel in te delen ruimtes die in de toekomst gemakkelijk aanpasbaar is.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Van fabriek naar eigentijdse werkomgeving The Attic

Uitzicht vanuit de Villa over de zolder. Foto: Sonia Mangiapane

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?

17 apr om 07:30 uur

Tijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatig versus kunstzinnig

19 feb om 15:30 uur

De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatige intelligentie bedreiging voor architect?

9 feb om 07:30 uur

Als redactie kunnen we niet meer heen om kunstmatige intelligentie (AI), maar hoe zit dat in de bouwwereld?…

Lees verder »
descriptionArtikel

Superslimme energie interface motiveert gebruiker

5 feb om 07:30 uur

Equi is Latijns voor ‘gelijk’. Wie deze productnaam googlet, komt terecht bij een bouwstofzuiger. Als je verder…

Lees verder »
descriptionArtikel

Top-10 innovaties die het gaan maken in 2024

1 feb om 11:30 uur

Als transitiemaker bij Squarewise en innovatiecoach bij TKI Urban Energy is Niels Rood dagelijks met innovaties…

Lees verder »