Project

Nu ook langer groen in 's-Hertogenbosch

De gemeente ’s-Hertogenbosch maakt sinds 8 november gebruik van een slim verkeerslicht, dat communiceert met de app Schwung. Fietsers die deze app geïnstalleerd hebben krijgen langere groentijden. Komend jaar worden in de gemeente nog tien fietslichten slim gemaakt.

“Met dit soort nieuwe technieken kunnen we het nog aantrekkelijker maken om de fiets te pakken”, zegt gedeputeerde Christophe van der Maat. “Tel daar de aanleg van een snelfietsroute en goede fietsenstallingen bij op en de fiets wordt een steeds sneller, goedkoper en gezonder alternatief voor de auto.”


Doordat het slimme verkeerslicht automatisch communiceert met de app Schwung, hoeven fietsers hun telefoon niet uit zijn zak te halen. Bovendien zorgt het verkeerslicht voor een zo efficiënt mogelijke doorstroming als meerdere fietsers tegelijkertijd naderen.


Daarnaast kan met de ingewonnen data bekeken worden of de doorstroming bij de kruispunten voor de fietsers verbeterd kan worden. Het gebruik van de Schwung-app is anoniem. De app is niet verbonden met de identiteitsgegevens van de gebruiker, maar wordt puur gebruikt als detectiemiddel.

Innoveren

De gemeente 's-Hertogenbosch innoveert veel met nieuwe technieken. Eerder plaatse het een dynamisch verkeersbord dat fietsers de snelste route naar het station aangeeft. Wethouder Jos van Son: "Het past in de gemeentelijke ambitie om nieuwe technieken die een bijdrage aan het fietsplezier kunnen leveren te omarmen. Intelligente verkeerslichten zijn een voorbeeld van zo’n nieuwe techniek." In totaal wil de gemeente nog 34 iVRI's plaatsen komend jaar om verkeersstromen te optimaliseren.

Smart mobility

De plaatsing van slimme verkeerslichten is onderdeel van het landelijke Partnership Talking Traffic, een publiek-private samenwerking voor de ontwikkeling en implementatie van innovatieve verkeerstoepassingen.


Met deelname aan het Partnership Talking Traffic en andere smartmobilityprogramma´s wil de provincie Noord-Brabant de bereikbaarheid, duurzaamheid en veiligheid verbeteren.  Hiermee maakt de provincie zich klaar voor de toekomst zodat reizigers door het gebruik van data en slimme technieken beter geïnformeerd, sneller en veiliger hun reis door de stad kunnen afleggen.Dit artikel komt uit Verkeer in Beeld

Deel dit artikel