Project

Tree Tower Toronto – een modulaire toren van hout

Wonen in de stad betekent doorgaans weinig uitzicht op groen. Wat betreft architectenbureau Penda komt daar verandering in. Hun ontwerp van de Tree Tower Toronto toont ons een modulair opgestelde wolkenkrabber van hout, dat door zijn groene balkons net op een boom lijkt.

Penda werkte voor het ontwerp samen met houtadviseurs van het CLT-merk Tmber. De toren is geïnspireerd op de kenmerkende Canadese modulaire constructies, waaronder de iconische Habitat 67 in Montreal, en moet model staan voor duurzame hoogbouw die stedelijke gebieden verbindt met natuurlijke materialen.


“Onze steden zijn een verzameling van staal, beton en glas,” aldus Chris Precht, partner bij Penda. “Een interessant contrast is als je door de stad loopt en ineens een toren van hout en planten ziet.” Het project past perfect in het rijtje van Canada’s streven om meer houten hoogbouw te produceren (waarvoor de regering van Canada bovendien subsidies heeft).Details

De toren moet 62 meter hoog worden, met een oppervlak van ruim 5.000 m2. Het grootste gedeelte is gereserveerd voor woningen, terwijl zo’n 550 m2 bedoeld is voor openbare ruimtes, zoals een café, kinderdagverblijf en wijkvoorzieningen.


Het terras van iedere woning wordt voorzien van een vegetatiesysteem dat onder andere moestuinen, struiken en zelfs bomen toelaat. Deze groenvoorzieningen dragen bij aan de natuurlijke verkoeling van het gebouw en zorgen voor een mate van privacy voor de bewoners.Bouw

Als de toren gebouwd wordt, zal eerst de fundering worden geplaatst, waarna prefab CLT-panelen in de fabriek worden geproduceerd om vervolgens stuk voor stuk geïnstalleerd te worden. Deze methode laat het toe sneller, stiller en met minder afval te bouwen. In het gebouw wordt wel nog gebruik gemaakt van betonnen en stalen elementen, vooral ter ondersteuning van de CLT-panelen.

Deel dit artikel