Project

Grootste openbare kunstwerk van koolstofvezel in Australië

Het torenhoge openbare kunstwerk Spanda, naar hand van kunstenaar Christian de Vietri, is in januari 2016 geplaatst op de Elizabeth Quay in Perth, Australië. De sculptuur is negen verdiepingen hoog en is vervaardigd met koolstofvezel door middel van 3D-productiesoftware.

Spanda is ’s werelds grootste vrijstaande structuur van koolstofvezel. Met het kunstwerk wil Christian de Vietri de samenkomst van het individu met het universele vieren. Dit wordt gesymboliseerd door de zes alsmaar groter wordende bogen, die ieder dezelfde ovale vorm hebben.
 

Pulserende aura

De omvang van de bogen wordt kleiner naarmate ze stijgen, met de piek als dunste punt. De kleinste van de bogen omlijst het menselijke lichaam, terwijl de grootste een hoogte van dertig meter bereikt. Het kunstwerk is volgens de kunstenaar pas compleet door de aanwezigheid van een persoon. Hierdoor lijken de bogen namelijk op een ‘bewegend energetisch veld om het menselijk lichaam’, die de impressie van een oneindige vibratie creëert.


Het kunstwerk kwam tot stand door een oproep van The Metropolitan Redevelopment Authority, die voor de Elizabeth Quay een iconisch beeld wilde laten vervaardigen. De Vietri won deze commissie met zijn ontwerp voor Spanda. De titel is een woord uit het Sanskriet (Oudindisch) en betekent ‘goddelijke vibratie’. "De term beschrijft hoe het bewustzijn zich in golven uitzet en samentrekt," aldus de kunstenaar.


Timelapse van de installatie van het kunstwerk. 
© Metropolitan Redevelopment Authority

 

Icoon van Perth

De Vietri tracht met de sculptuur een icoon te creëren die het standsaanzicht van Perth transformeert, door het ‘openen van diens hart’. Aanschouwers moeten in de exponentiële repetitie van de bogen de innerlijke ervaring van henzelf als individuele uitingen van het universum herkennen.


De Vietri ontwierp Spanda met de ruimtelijke ontwikkeling van de Elizabeth Quay in het achterhoofd. Deze ontwikkeling werd ontworpen door ARM Architecture en is tegelijkertijd met het kunstwerk gerealiseerd. Belangrijk was de transparantie van de sculptuur: vanuit geen enkele hoek blokkeert Spanda het uitzicht. Bovendien zijn de ruimtes tussen de bogen dusdanig groot dat bezoekers er met gemak tussendoor kunnen lopen. Desalniettemin vestigt Spanda zich als een sterk aanwezige structuur, met name door de gebogen vorm die contrasteert met de hoekige omliggende gebouwen.


Spanda. Foto door Jarrad Seng
© Jarrad SengDit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel