Project

Dr. Nassau College met kleur gerestaureerd

Het Dr. Nassau College in Assen, locatie Penta, is recent weer in gebruik genomen. Het jaren '60 gebouw waarin een school voor voortgezet onderwijs is gehuisvest, is volledig gerestaureerd. Voor deze restauratie, naar ontwerp van architectenbureau de Jong Gortemaker Algra (dJGA), is een gedeelte gesloopt en er is veel kleur toegevoegd, maar toch valt het originele ontwerp te herkennen en is het gebouw weer in ere hersteld.

Het centraal gelegen schoolplein, van ruim 2.200 m2, is door Kreeft Betonrenovatie BV voorzien van ons Triflex BTS-P systeem dat speciaal voor dit project in de gewenste kleuren is gemengd. Een aansprekend resultaat en een prettige schoolomgeving voor de leerlingen van het Dr. Nassau College.

Historie

De school voor voortgezet onderwijs is gehuisvest in de voormalige ‘Technische School voor Assen en omstreken’ en is aangewezen als provinciaal monument. In 1967-1968 is het gebouwd naar ontwerp van de architectenformatie Nijenhuis, Nieman, Steeneken en Ebbinge en oorspronkelijk bestond het uit een basement met daarop een drie etage tellende vleugel. In 2001 is het schoolgebouw uitgebreid met een gedeelte voor de onderbouw, maar de ruimte was nu niet meer toereikend. Hierdoor is besloten om uit te breiden en het bestaande gebouw te restaureren, daarvoor moest echter wel eerst een gedeelte worden gesloopt.  

Voor de restauratie

In het verleden zag het gebouw er vooral grijs en grauw uit. Er was veel achterstallig onderhoud en het beeld werd vooral bepaald door hoge hekken, grijs asfalt en veel auto’s en fietsen, de glorie van het oude gebouw was verdwenen. De aangewezen architect voor de restauratie wilde met zijn ontwerp het gebouw in ere herstellen. 

Dilemma

Om te besluiten welk gedeelte gesloopt moest worden, is met veel partijen overleg gevoerd. De Monumentencommissie van Drenthe pleitte voor het handhaven van het meest zuidelijke deel en de gemeente Assen wilde graag de gymzalen behouden, maar die lagen juist in het noordelijke deel. De school zelf hechtte aan meer kleinschaligheid en zag een opdeling in twee delen voor zich, die kon worden bereikt door sloop van het middendeel. Uiteindelijk is gekozen voor deze laatste oplossing. Wel bleef de verhoogde vloer, een strook van het dak en de staalstructuur aan de voorzijde intact. Zo zijn alle partijen toch elkaar tegemoet gekomen. De contouren van het oorspronkelijke ontwerp bleven hiermee goed zichtbaar en er kon een ontmoetingsplek en droogloop voor de leerlingen worden gecreëerd.  

Respect voor het monument

In het nieuwe ontwerp van dJGA is de bestaande patio omgevormd tot pauzeruimte waar op de begane grond vrijwel alle vaklokalen omheen liggen. De theorielokalen en ondersteunende ruimten zijn op de etage gesitueerd. De ingang onder de hoogbouw is de hoofdingang gebleven, ook de bestaande grote aula is gehandhaafd. De gevels van het Dr. Nassau College zijn volledig gerenoveerd met behoud van gevelindeling en kozijnprofilering, maar met aluminium kozijnen en isolerende beglazing. De koof neemt de plaats in van een houten sierelement uit het oorspronkelijke gevelontwerp.

Terrein

Door toevoeging van het centrale schoolplein, op de plek van het gesloopte gedeelte, kwam er op het voorterrein meer ruimte vrij voor groen. De lelijke hoge hekken zijn weggehaald en de bestaande waterpartij is doorgetrokken langs de Industrieweg. De vrijkomende grond is gebruikt om groene glooiingen aan te leggen, zodat fietsen en auto’s aan het zicht onttrokken zijn. Zo lijkt het monument op een glooiend groen terrein te staan en komt het veel beter tot zijn recht.

Interieur

In het nieuwe ontwerp laten de gevels van verticale glaselementen veel extra daglicht toe. Het onderste deel van het bestaande gesloten trappenhuis is vervangen voor een houten tribune-element waarop leerlingen kunnen zitten. De karakteristieke oorspronkelijke natuursteencomposiettegels zijn behouden, maar wel in combinatie met witte plafonds, hout, heldere kleuren en veel daglicht. De hal en gang van de school hebben de uitstraling van een plein met terrasjes en een straatje met etalages. In de gangen op de verdiepingen zijn vitrines gemaakt in de gevelerkers om werkstukken van leerlingen te laten zien.

Kleuren

In het nieuwe ontwerp zijn de gevels juist bewust in wit- en grijstinten gehouden en krijgen de nieuwe pleingevels elk een eigen kleurenpalet, om de identiteit van elk gebouwdeel en het verbindende plein te benadrukken. De glaselementen zijn voorzien van een doorzichtige kleurfolie. Deze zelfde felle kleuren komen terug op gangwanden, deuren, de binnenpuien en op de achterwanden van de lokalen en zijn zichtbaar van buitenaf.

Triflex BTS-P systeem

Het schoolplein, van ruim 2.200 m2, is door Kreeft Betonrenovatie BV waterdicht afgewerkt met ons Triflex BTS-P systeem, dat speciaal voor dit project in de juiste kleuren is gemengd. Het bestaat uit grote overlappende kleurvakken, die perfect overeenkomen met de kleuren op de pleingevels. Het is nu een prachtig plein en vormt het centrum van de school. Met deze restauratie krijgt het zakelijke gebouw met respect voor de monumentale waarde toch een kleurrijke uitstraling, die de leerlingen van het Dr. Nassau College ook zeker meer aanspreekt.  

Informatie

De producten van Triflex kunnen op iedere gewenste kleur worden gemengd en zijn toepasbaar voor vele doeleinden. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn? Neem uiteraard gerust contact met ons op via telefoonnummer: +31 (0)38 460 20 50 of stel uw vraag per mail.

Deel dit artikel