Project

Nieuwbouw én transformatie vormen integraal stukje Vlissingen

Atelier PRO architekten ontwierp in opdracht van WVO Zorg het nieuwe woonzorgcentrum Scheldehof. Een gebouwencomplex met nieuwbouw en transformatie van de historische Zware Plaatwerkerij aan het dok van Vlissingen.

Herstel van de historische stad en het stoere havenkarakter

Het woonzorgcentrum Scheldehof ligt in het Scheldekwartier, direct tegen het centrum van Vlissingen en aan de haven aan de landzijde. Het gebied was een verwaarloosd industrieterrein en scheepswerf met majestueuze ijzeren monumenten uit het scheepsbouwverleden, inclusief een brede kade waar smalle straatjes uit het oude Vlissingen op aansluiten. Het contrast tussen het weidse water en de fijnkorreligheid van de oude stad is groot.


Links: voorsituatie de Zware Plaatwerkerij. Rechts: de nieuwe Scheldehof. © atelier PRO

Met de restauratie, transformatie en vooral de nieuwbouw overbrugt atelier PRO deze schaalverschillen. Langs de Scheldehof loopt bijvoorbeeld een belangrijke langzaamverkeerroute. Door het smalle straatje komt men op de hoge kade met zicht over het water, vandaar gaat men over de kade in de richting van de buitenwijken. Het Scheldekwartier is zo ontworpen dat deze route sociaal veilig en vriendelijk is. 

Transformatie van monofunctionaliteit naar een integraal stukje stad

Zorgcentrum Scheldehof beschikt over een mix van functies: 55 woningen voor somatische zorg, 6 groepswoningen voor psychogeriatrische bewoners en 54 zorg (aanleun)woningen. In de Plaatwerkerij bevinden zich op de begane grond een restaurant, brasserie, opleidingsruimte, atelierruimten, kapsalon, winkel, fysiotherapieruimte, theater/filmzaal en een stallingsgarage voor bewoners. Deze voorzieningen zijn niet alleen voor de bewoners, maar kunnen door iedereen gebruikt worden. De woningen zijn allemaal levensloopbestendig ontworpen.


© Ronald Tilleman

Interieur van de nieuwbouw versus de Zware Plaatwerkerij

Atelier PRO gaf ook het interieur vorm. Uitgangspunt hierbij was om een huiselijke en authentieke sfeer te creëren en het karakter van een ‘zorginstelling’ te vermijden. In de nieuwbouw bij de geriatrische patiënten is het interieur speciaal voor deze doelgroep vormgegeven. Er is ruimte voor het eigen en persoonlijke verleden van de patiënten gemaakt.



© atelier PRO

In de Zware Plaatwerkerij staat nog altijd de industriële scheepswerf centraal. De woningen hangen in drie lagen in de enorme hal. Overal lopen enorme stalen balken en staan zware stalen kolommen. Oude schuifdeuren waar schepen ooit doorheen schoven geven nog een idee van de schaal en ruigheid. Staalraamwerken met metselwerkvulling benadrukken het industriële karakter. Ook in het interieur is dat karakter terug te vinden.

Deel dit artikel