Project

Herinrichting station Ruurlo afgerond

Het stationsplein in Ruurlo heeft een metamorfose ondergaan. De fietsenstallingen zijn uitgebreid en er zijn nieuwe parkeerplaatsen, een busstation en een opvallende voetgangersbrug gebouwd. Het ontwerp van Railinfra Solutions werd gerealiseerd door aannemer Jan Kuipers Nunspeet.

Herinrichting station Ruurlo afgerondOntwerp- en realisatiepartners

Het ontwerp van de herinrichting is van Railinfra Solutions (Royal HaskoningDHV, Witteveen+Bos en DB International) en is gerealiseerd door aannemer Jan Kuipers Nunspeet, die tevens de voetgangersbrug realiseerde.

Opvallende voetgangersbrug

De voetgangerstraverse is de blikvanger van het project die is voortgekomen uit de wens om Ruurlo een bijzondere entree naar het station te geven. De brug leidt de passagiers naar de nieuwe parkeerplaatsen van het station. Door zijn vloeiende, esthetische vormgeving is de nieuwe voetgangersbrug een blikkenvanger. Uitgangspunt voor het ontwerp was het combineren van een rustige uitstraling en natuurlijke materialen met een eigentijds en verleidelijk ontwerp. De hoofddraagconstructie is uitgevoerd in twee stalen vakwerkspanten die onderling verbonden zijn door profielen en plaatwerk. Het driedimensionale vakwerkspant is opgebouwd uit kokerprofielen die in twee verschillende richtingen zijn gebogen.

Houten bekleding

Wat vooral opvalt aan de brug is de houten bekleding. De bekleding is van verduurzaamd vurenhout dat weerbestendig is. Daarnaast heeft het een lange levensduur. De bekleding is vervaardigd van Platowood en biedt een subtiel doorzicht op de stalen draagconstructie. De traptreden en het bordes zijn van duurzaam FSC-hout gemaakt. Om passagiers veilig van de brug te leiden zitten aan beide zijden van de trap een speciaal afgewerkte RVS buisleuning. In één van de buizen is led-verlichting geïntegreerd.



Dit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel