Project

Denemarken onthult masterplan 'Silicon Valley van de landbouw'

Toparchitecten van William McDonough + Partners en GXN hebben de handen ineen geslagen om het Agro Food Park (AFP) nabij Aarhus uit te breiden. Met dit vooruitstrevende project wordt gewerkt aan een ‘geografische hub voor landbouwinnovatie’ voor Denemarken.

Met deze ‘Silicon Valley van de landbouw’ willen de architecten een open campus neerzetten waar academici en commerciële bedrijven samen kunnen werken aan het bevorderen van de landbouw in stedelijke omgevingen. Het project moet de Deense landbouw versterken, maar dient ook als benchmark voor toekomstige ontwikkelingen in de globale voedselindustrie.


Overzicht van de nieuwe campus.
© William McDonough + Partners
 

Agro Food Park

Het AFP opende zijn deuren in 2009 en huisvest vandaag de dag 75 bedrijven met 1.000 medewerkers op een oppervlak van 44.000 m2. Door het masterplan zal het park in de komende 30 jaar in meerdere fases worden uitgebreid met 280.000 m2. Hierin worden bestaande bedrijven aan elkaar verbonden en worden nieuwe bedrijven uitgenodigd zich er te vestigen.


“Dit is letterlijk een plek waar mensen kunnen gaan werken aan het voeden van de wereld met veilig en gezond voedsel,” aldus William McDonough, oprichter van William McDonough + Partners. Het bureau geeft aan in samenwerking met GXN zich te focussen op vijf aspecten van het AFP: gezonde materialen, duurzame energie, het versterken van biodiversiteit, schone lucht en schoon water.


Het AFP verbindt landbouw met stedelijk gebied.
© William McDonough + Partners


Ontwerp

In het masterplan staan openbare ruimte, verbindingen en een compacte stedelijke structuur centraal. Dit wordt vertaald naar die hoofdelementen: de Lawn, de Strip en de Plazas. De eerste is een centrale groene ruimte dat als showroom voor experimenten in de landbouw en voedselproductie dient. Tevens is het een gezamenlijke plek voor recreatie en ontspanning.


De vijf Plazas verbinden diverse clusters van gebouwen aan elkaar. Hierdoor ontstaan wijken die ieder hun eigen identiteit krijgen. De Strip is de hoofstraat die door dit geheel heen loopt, met ‘het karakter van een stedelijke ruimte’.


Diagram van de symbiose tussen grondstoffen in het AFP.
© William McDonough + Partners


“We bevinden ons in een ecologische eeuw,” aldus McDonough. “We hebben tientallen jaren getracht de verwoesting van het klimaat, water en het land om te keren, maar nu is het tijd om de biologische grondstoffen van onze planeet voor alle soorten op aarde te herstellen en bij te vullen.”

Deel dit artikel