Project

Löyly – sauna en zitelement in de openbare ruimte

In Helsinki is recent een hoekige, houten constructie opgeleverd als zitelement aan de kade van de straat Hernesaarenranta. In dit enorme straatmeubilair bevindt zich een sauna, met binnenin uitzicht op de zee.

Stedelijke sauna

“Sauna’s zijn een onmisbaar onderdeel van de Finse cultuur,” aldus  Avanto Architects, verantwoordelijk voor het ontwerp van Löyly. “De Finse bevolking telt 5,4 miljoen mensen, terwijl er in het land wel 3,3 miljoen sauna’s zijn.” Veel Finnen hebben een eigen sauna in hun huis of appartement, dus publieke sauna’s zijn schaars. Met Löyly wordt deze trend doorbroken door met een sauna in te spelen op de behoefte aan gemeenschap in het stedelijk landschap.


Löyly, het woord voor de stoom die vrijkomt als water op hete stenen in de sauna wordt gegoten, is een sauna die het hele jaar door te gebruiken is. De voorziening is gebouwd in Hernesaari, een voormalig industrieel gebied aan de kust van Helsinki. Het gebied wordt getransformeerd tot woonwijk waarvoor alvast enkele bezienswaardigheden en attracties worden gerealiseerd. Löyly is daar één van.


Löyly, uitzicht op de zee.

© kuvio.com 
 

Zitelement als gevel

“Het idee achter het ontwerp is simpel: een rechthoekige zwarte doos met daarin de saunaruimtes, ingepakt in een free form houten ‘mantel’,” aldus de architect. De trapsgewijze en driehoekige constructies van de gevel zijn niet enkel ter decoratie, maar bieden privacy voor gebruikers van de sauna. Men kan namelijk van binnenuit tussen de ‘lamellen’ door kijken, terwijl van buitenaf niet naar binnen te kijken is.


De houten mantel bestaat uit ongeveer 4.000 elementen die per stuk machinaal op maat zijn gesneden. Hierdoor dient de gevel als een trap die gebruikt kan worden als zitelement. Het dak is ontworpen als uitkijkpunt met een weids uitzicht over de zee of op het centrum. Overdekte openingen in de gevel zijn bedoeld voor saunagebruikers om af te koelen en bieden plek voor een terras en restaurant.


De gevel van de sauna dient tevens als zitelement.

© kuvio.com 

 

Duurzaam interieur

Het interieur van de sauna is ontworpen door Joanna Laajisto Creative Studio. Uitgangspunt in het ontwerp was om het restaurant dezelfde warme, natuurlijke atmosfeer als de saunaruimtes te geven. De studio creëerde een intieme hal voor het restaurant, doorbroken door een halve houten muur, met een minimalistische inrichting. Gebruikte materialen voor het interieur zijn: zwart beton, licht Scandinavisch berkenhout, zwart staal en wol.


Het gebouw maakt gebruikt van stadsverwarming en de elektriciteit wordt opgewekt door water- en windkracht. Löyly is bovendien het eerste FDC-gecertificeerde gebouw in Finland en de tweede in heel Scandinavië.


Het restaurant van Löyly.

© kuvio.com

 

Helsinki park

Na verdere ontwikkeling wordt Löyly onderdeel van een groter ‘Helsinki park’ dat de stad aan de zee verbindt. Het saunagebouw is met opzet een lage en uitgestrekte constructie, zodat deze niet het gebied opbreekt en geen uitzicht blokkeert.

Deel dit artikel