Project

Robuust rockmuseum door MVRDV geopend in Roskilde

Als een rots in de woestijn staat het nieuwe rockmuseum ‘Ragnarock’, ontworpen door MVRDV in samenwerking met COBE. Volgens de ontwerpers straalt het museum één en al rock uit, met een gouden exterieur en een fluweelrood interieur.

Hommage aan rock

Ragnarock is precies op zijn plek in de Deense stad Roskilde, waar jaarlijks één van de grootste rockfestivals van Europa plaatsvindt: het Roskilde Festival. In het museum worden tentoonstellingen gehouden die compleet om rock, pop en jeugdcultuur draaien. Ragnarock is op 29 april 2016 geopend.


Architectenbureaus MVRDV (Nederland) en COBE (Denemarken) wonnen in 2011 de competitie voor het masterplan
ROCKmagneten . Doel van dit plan is het 11.000m2 grote terrein van een voormalige betonfabriek te transformeren tot een creatieve en culturele wijk. Het rockmuseum is het ijkpunt van het masterplan en zal iedere dag van het jaar te bezoeken zijn.



 

Rots in de branding

De architecten stonden met het museum voor de uitdaging om ‘de speciale energie, het imago en de attitude van rock- en popmuziek te vertalen naar architectuur’, aldus Dan Stubbergaard van COBE. “Het gebouw gaat men op tastbare wijze introduceren tot de wereld van rock.” Deze ambitie is duidelijk te herkennen aan het vuurrode interieur van de foyer, dat ‘de fluwelen binnenkant van een gitaarhoes moet voorstellen’.


Met zijn vier verdiepingen en 3.100m2 aan oppervlak staat Ragnarock als een steen in het landschap, met een kenmerkende uitkraging van 22 meter lang. De ontwerpers trachten zo min mogelijk te veranderen aan de locatie, die veelvuldig wordt gebruikt door skaters en kunstenaars, en integreerden het museum in de harde omgeving door een contrasterende mix van materialen: rauw beton en een goudkleurige aluminiumgevel.



 

Museum als podium

Binnenin vinden bezoekers onder meer een grote expositiehal, een auditorium, een bibliotheek, een bar en zelfs een opnamestudio. Men wordt naar binnen geleid via een rode loper, waardoor ‘elke bezoeker verandert in een ster’, aldus Jacob van Rijs van MVRDV. Het museum kan door middel van een podium ook als opvoeringslocatie worden gebruikt.


Een volgend project, tevens door MVRDV en COBE, is het nabijgelegen Roskilde Festival Folk High School. Dit gebouw moet in 2018 gerealiseerd zijn. Voor het museum en het masterplan hebben de architecten samengewerkt met LIW Planning, Arup, Transsolar, Wessberg, Dansk Brand Institut, Nordconsult en Kossmann de Jong.

Deel dit artikel