Project

TheeAe onthult innovatief 6-in-1 bibliotheek ontwerp

Het ontwerp van architectenstudio TheeAe uit Hong Kong toont een structuur van jewelste. De bibliotheek bundelt 5.000 m2 aan boeken, waarvan een gedeelte voor iedereen zichtbaar is door een vertical kern die door het gebouw loopt.

Aflopende gevel

Het ontwerp kenmerkt zich met een aflopende gevel, bedoeld om ruimte te creëren zodat de bibliotheek geen zonlicht op omringende gebouwen blokkeert. De boeken worden op een oppervlakte van 5.000 m2 bewaard, waarvan tachtig procent op de vijfde verdieping. Het overige deel wordt opgeslagen in een transparante, verticale kern die van buitenaf zichtbaar is.


De gevel van het gebouw bestaat uit witte metalen ribben, die ‘willekeurig zijn verdeeld, maar zo geplaatst zijn op basis van de oriëntatie van de zon zodat direct zonlicht wordt geblokkeerd’, aldus de architect. Ook is er een ondergrondse parkeergarage, waarin de transparante kern nog zichtbaar is. Zo blijven bezoekers continu de bibliotheek beleven.
 

Ontwerpcompetitie

Het ontwerp werd door TheeAe ingezonden voor de Varna Regional Library competitie, die architecten opriep voorstellen in te dienen om zes regionale bibliotheken te bundelen op één locatie in de stad Varna, Bulgarije. Uiteindelijk won de Nederlandse studio Architects for Urbanity de eerste prijs.

Deel dit artikel