Project

Bjarke Ingels ontwerpt 'ritsende muur' voor Serpentine Pavilion 2016

Ieder jaar mogen we genieten van een creatief paviljoen voor de Serpentine Gallery, een kunstgalerij in Londen, en dit jaar is de beurt aan de Deense architect Bjarke Ingels. Bezoekers kunnen zich in juni tegoed doen aan kunst binnen een ‘opengeritste muur’ van in elkaar grijpende glasvezelstenen.

Bewegende muur

Het ontwerp toont een doorlatende muur die zich openvouwt en zo een ruimte onthult waar kunstentoonstellingen zullen worden gehouden. De slanke structuur doet terugdenken aan een simpele stenen muur, vooral als u naar de bovenkant kijkt, maar het doorbreekt deze gedachte door op haast vloeibare wijze uiteen te vallen.


Het paviljoen zal bestaan uit een reeks vierkante constructies van glasvezel die bovenop elkaar gestapeld worden. Op ongeveer een kwart van de hoogte deelt de muur zich in tweeën – ritst zich als het ware open – waardoor de randen en hoeken van de constructies goed zichtbaar blijven. Vooral bij een vooraanzicht biedt dit een bijzonder spektakel, alsof de structuur constant in beweging is.

Vooraanzicht van de Serpentine Pavilion van BIG.
 

Eenheid in diversiteit

“We wilden een structuur ontwerpen met diverse aspecten die vaak als tegendelen worden gezien: vrije vormen maar toch rigoureus, modulair maar sculpturaal, zowel transparant als ondoorzichtig, een solide doos én bobbel,” aldus Ingels.


“De opengeritste muur creëert een grotachtige vallei die verlicht wordt door de glasvezelconstructies en openingen heen, én door de doorzichtige hars van het glasvezel zelf. Hierdoor ontstaat in combinatie met de bewegingen en aanwezigheid van mensen buiten het paviljoen een levendig spel van licht en schaduw binnenin de muur.”

Impressie van het interieur van de Serpentine Pavilion.
 

Serpentine Gallery

In het paviljoen wordt een café en tentoonstellingsruimte opgezet met banken die voortkomen uit de houten vloer, waardoor het geheel een ‘warme gloed en lineaire textuur’ krijgt. ’s Nachts biedt het paviljoen plek aan het jaarlijkse Park Nights programma, met diverse live-performances van muziek, film, dans en literatuur.


Voor de jaarlijkse
Serpentine Gallery wordt iedere editie een andere architect aangesteld om het paviljoen te ontwerpen. Dit jaar wordt het paviljoen voor het eerste bijgestaan door vier zomerhuizen, gemaakt door architecten Kunlé Adeyemi, Barkow Leibinger, Yona Friedman en Asif Khan.


Eind 2015 onthulde BIG het ontwerp voor de zuinigste afvalverwerkingsfabriek ter wereld.

Deel dit artikel