Project

Agritectuur – mix van landbouw en architectuur in woontorens

Verticaal groen, maar dan een stapje verder. Vincent Callebaut Architectures heeft het ontwerp getoond van Hyperions, een concept van groene torens die landbouw met architectuur combineren. Idee achter het concept is de natuur terugbrengen in de stad door akkerbouw op kleine schaal toe te passen.

Hoogste boom ter wereld

Het ontwerp bestaat uit zes tuintorens met ieder 36 verdiepingen aan woningen en kantoren. De torens zijn gemaakt van cross-laminated timber (CLT), afkomstig van lokale bossen, en zijn grotendeels bedekt met boomgaarden. De terrasachtige gevel bestaat ook voor een deel uit zonnepanelen, waardoor van bovenaf een spel van groen en blauw ontstaat.

De Hyperion tuintoren van bovenaf gezien.

Hierdoor is de vorm van een boom duidelijk te ontwaren in het ontwerp, wat het project ook diens naam heeft gegeven: de Hyperion, een kunstmammoetboom in Californië, is de hoogte boom ter wereld (maar liefst 115,5 meter hoog).
 

Wonen in het platteland

De architect beschrijft de zes torens als een verticaal dorp met ‘een hoog sociaal, cultureel en functioneel gebruik’. “De flexibele ruimtes zijn bestemd voor bedrijven, living labs en ruimtes om samen te werken en zijn gesitueerd achter de zonnegevel.”

De torens zijn gemaakt van CLT.


Iedere woning is ingericht met meubilair van natuurlijke materialen, zoals tamarindehout en sandelhout, gemaakt door lokale vakmensen. Ook heeft iedere woning toegang tot een trapsgewijs balkon, waarop planten middels hydrocultuur worden gekweekt.
 

Samenleving van prosumenten

De diverse ruimtes zijn verbonden door groene wandelbruggen, die tevens dienst doen als ontmoetingsplekken. De beplanting op de bruggen wordt geïrrigeerd door regenwater en gefilterd afvalwater van de bewoners. Door zowel kantoren als woningen in de torens te situeren, wordt sociaal contact gestimuleerd via deze bruggen.


“De fusie van bos, agricultuur en stedelijke DNA is een humanistisch alternatief dat het beste van de stad en het platteland samenbrengt,” aldus de architect. “Het Hyperions project is een symbool van een economie met een korte leveringsketen tussen lokale producenten en ‘prosumenten’, met controle over energieopwekking, grondstoffen en ruimte.”

Deel dit artikel