Nieuws

Beurspassage genomineerd voor prestigieuze NRW Jaarprijs

De Beurspassage Amsterdam, onderdeel van het project Nowadays, is genomineerd voor de NRW Jaarprijs 2017. De in 2016 opgeleverde panden Damrak 70, 80 en Nieuwendijk 196 en de Beurspassage met het openbare kunstwerk Amsterdam Oersoep sluiten aan bij de historische binnenstad van Amsterdam als onderdeel van het ‘Rode-Loperplan’ van de gemeente.

De NRW jaarprijs is een prestigieuze prijs die al sinds 1989 wordt uitgereikt aan de beste retailontwikkeling van Nederland. Het vernieuwende karakter en de commerciële aantrekkelijkheid van het project voor consumenten en ondernemers spelen daarbij een belangrijke rol. De winnende inzending heeft een aantoonbare voorbeeldfunctie voor de sector. De nominatie werd bekendgemaakt op de NRW-kick-off van de PROVADA, de Nederlandse vastgoedbeurs.

Renovatie in drukste winkelgebied

In opdracht van het Bouwinvest Retail Fund transformeerde ontwikkelaar Top Vastgoed de verouderde panden Damrak 70, 80 en Nieuwendijk 196 naar moderne vestigingen van internationale retailers. Zara, JD Sports, C&A en Primark vestigden hier hun winkels. In totaal is er 27.500 vierkante meter aan nieuw winkelgebied opgeleverd. De Beurspassage, die het Damrak met de Nieuwendijk verbindt, vormt de kroon op het werk van de herontwikkeling.De Beurspassage vormt de kroon op het werk van de herontwikkeling.


De nieuwe passage omvat het totaalkunstwerk van kunstenaarsduo Arno&Iris (bekend van de plafondafbeelding 'Horn of Plenty' in de Markthal Rotterdam) en Hans van Bentem (bekend van onder andere zijn beroemde kroonluchters uit de 'Flowerbomb' campagne van Victor & Rolf) en is een ode aan de Amsterdamse grachten. In het kunstwerk zijn onderdelen terug te zien die het verhaal van de stad vertellen: de penselen van Rembrandt, de talrijke verdronken fietsen, zeemanstattoo's, de symmetrie van de Amsterdamse herenhuizen en nog veel meer. Hiermee is een belangrijke doorgang teruggegeven aan de stad.

NRW Jaarprijs 2017

De overige genomineerde projecten zijn winkelcentrum Beverhof in Beverwijk, winkelcentrum Kerkelanden in Hilversum, winkelcentrum Hanzewijk in Kampen en retailontwikkeling AaBe Fabriek in Tilburg. Voor de beoordeling worden er op alle projecten retailer- en consumentenonderzoeken uitgevoerd. De vakjury weegt innovatie, leereffecten en de betekenis voor de omgeving mee in de uiteindelijke keus voor de winnaar. De uitreiking vindt plaats op donderdag 7 september tijdens het NRW Jaarcongres in Theater Amsterdam.De Nieuwendijk.

Deel dit artikel