Park en Sportpark op tunneldak A4 in Schiedam

dinsdag 31 mei 2016
timer 3 min
Bovenop het tunneldak van de rijksweg A4 in Schiedam worden een park en sportpark aangelegd. Het Sportpark A4 is onderdeel van een grote transitie binnen de gemeente. Op het stads- en sportpark van ruim 2 kilometer vestigen zich sportverenigingen. Op de vrijkomende sportvelden elders in de stad verrijzen energiezuinige woonwijken. In opdracht van de gemeente Schiedam werkt VolkerWessels aan het plan, met diverse bouwers en ontwerpers, waaronder Dura Vermeer, BGSV stedenbouw en landschap en MoederscheimMoonen Architects.

 

Sportverenigingen afkomstig van sportcomplexen Harga en Kethel krijgen een modern onderkomen op het nieuwe Sportpark A4 en kunnen zich hierdoor verder ontwikkelen. De ruimte die daar vrijkomt, zorgt voor een kwaliteitsimpuls op het gebied van woningbouw. De nieuwe woonwijken vormen een goede aanvulling op het bestaande aanbod in Schiedam, waardoor Schiedammers in eigen stad wooncarrière kunnen maken. BGSV stedenbouw en landschap en MoederscheimMoonen Architects hebben nauw samen gewerkt in de ontwikkeling van het Sportpark A4. De hele omgeving van het Park A4 wordt ontworpen als park voor sporters, recreanten en buurtbewoners.

 

Meervoudig ruimtegebruik

Bovenop het tunnellichaam worden vier voetbalvelden en twee handbalvelden gerealiseerd. Doordat aan weerszijden van de tunnel betonnen luifelconstructies zijn aangebouwd, wordt de ideale breedte voor een voetbalveld bereikt maar ontstaat er tevens plek voor meervoudig ruimtegebruik. Aan de zuidelijke zijde van het sportpark worden deze langwerpige ruimtes benut als parkeergarage en in de noordelijk gelegen luifel wordt een indoor atletiek-, honkbal- en cricketaccommodatie gerealiseerd. Hier kunnen deze sporters met name in de wintermaanden hun trainingsuren maken.

 

Tussen de opgetilde buitensportvelden wordt door Dura Vermeer in opdracht van Van Kessel Sport en Cultuurtechniek, een VolkerWessels dochteronderneming een groot sportverzamelgebouw gerealiseerd voor verschillende binnen- en buitensporten. Het gebouw voorziet in een multifunctionele sporthal, dans- en balletruimtes, multifunctionele ruimtes, horecavoorziening en kleedruimtes voor de verschillende binnen- en buitensporten.

 

Sport beleven vanaf een plateau

Het nieuwe sportverzamelgebouw is zo veel mogelijk in het hart van het park gepositioneerd om de connectie en de beleving met de sporten rondom zo goed mogelijk te maken. Het gebouw is als het ware een intermediair tussen het maaiveld en de circa zes meter hoger gelegen velden op het tunneldak. Om deze hoogte te overbruggen, manifesteert het gebouw zich vooral door het royaal vormgegeven terras dat zich op de eerste verdieping, als verlengstuk van de horeca, bevindt. Dit terras is vormgegeven als een echt plateau. ‘Zwevend’ tussen de verschillende niveaus creëert het een overgangszone tussen de beide maaivelden; een plek met een riant uitzicht over de sportvelden. “De vormgeving van het gebouw versterkt de aanwezigheid van dit niveau door de prominente expressie van dak- en terrasluifels”, aldus MoederscheimMoonen Architects

 

Bouw

Inmiddels is de bouw van het sportpark in volle gang. Bij de bouw van dit stuk rijksweg A4, dat eind december 2015 in gebruik is genomen, zijn reeds de betonconstructies gerealiseerd die de opgetilde voetbalvelden dragen. Op dit moment vinden werkzaamheden plaats aan het sportverzamelgebouw (Dura Vermeer) en de verschillende sport- en cultuurtechnische elementen van het park (Van Kessel Sport en Cultuurtechniek). Oplevering van het sportpark staat gepland voor medio 2016.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Park en Sportpark op tunneldak A4 in Schiedam

Tunneldak A4 met bouw sportcomplex. Foto RijksWaterStaat

Sportgebouw, animatie MoederscheimMoonen Architects (afbeeldingen Sportgebouw, animatie MoederscheimMoonen Architects (afbeeldingen
Sportgebouw in animatie MoederscheimMoonen Architects Sportgebouw in animatie MoederscheimMoonen Architects

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?

17 apr om 07:30 uur

Tijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatig versus kunstzinnig

19 feb om 15:30 uur

De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…

Lees verder »
descriptionArtikel

Doe mee: hoe denk jij over een gezonde openbare ruimte?

16 feb om 07:30 uur

Kunnen vuistregels voor de gezonde leefomgeving jou verder helpen? Het RIVM en het ministerie van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatige intelligentie bedreiging voor architect?

9 feb om 07:30 uur

Als redactie kunnen we niet meer heen om kunstmatige intelligentie (AI), maar hoe zit dat in de bouwwereld?…

Lees verder »
descriptionArtikel

Superslimme energie interface motiveert gebruiker

5 feb om 07:30 uur

Equi is Latijns voor ‘gelijk’. Wie deze productnaam googlet, komt terecht bij een bouwstofzuiger. Als je verder…

Lees verder »