Nieuws

Vernieuwd Hoog Catharijne kenmerkt zich door transparante ruimtes

BAM heeft van Corio Vastgoed Ontwikkeling opdracht gekregen voor de bouw van een omvangrijke parkeerkelder en nieuwe winkelruimten voor de herontwikkeling van Hoog Catharijne in Utrecht. Met de opdracht is voor BAM een bedrag gemoeid van circa € 160 miljoen. Het project, dat gefaseerd wordt uitgevoerd, is inmiddels gestart. Naar verwachting worden de werkzaamheden in 2019 afgerond.

Het vernieuwde Hoog Catharijne, ontworpen door Altoon + Porter Architects uit Los Angeles en OeverZaaijer architectuur en stedebouw uit Amsterdam, wordt gekenmerkt door grote, transparante ruimtes die elk hun eigen sfeer en aanbod hebben.


Volledige integratie met binnenstad

Het ontwerp voorziet in een volledige integratie van het winkelcentrum met de binnenstad. Twee boulevards verbinden straks de stad vanaf het Vredenburg via het winkelcentrum met het station. De huidige Radboudtraverse maakt plaats voor de Catharijneknoop over het toekomstige water van de Catharijnesingel. Deze nieuwe verbinding bestaat uit drie delen: de Stadskamer, het Poortgebouw en het Bruggebouw. De Stadskamer ligt boven het water van de Catharijnesingel en is als ‘stadsplein’ de belangrijkste openbare ruimte in Hoog Catharijne. Om bezoekers en passanten ook in de Stadskamer het water te laten ervaren, is er op enkele plekken de mogelijkheid om naar beneden te kijken.

De opdracht voor BAM omvat – verdeeld over het Entreegebouw, de Catharijneknoop en Clarenburg –  de bouw van een ondergrondse parkeerkelder van vijf lagen (circa 1.300 plaatsen), 23.000 m² winkelruimten en 19.000 m² winkelpassages en 9.000 m² hotelruimte. BAM zal bovendien (in opdracht van een derde partij) zestig woningen realiseren. Van het huidige Hoog Catharijne wordt ruim 6.000 m² gerenoveerd.


Unieke parkeergarage

Qua omvang is de parkeergarage uniek in Nederland. Bijzonder is de gekozen bouwmethodiek. Om snelheid te winnen wordt de garage vanaf -2-niveau tegelijkertijd in op- én neerwaartse richting gebouwd.

Het werk BAM Nieuwbouw Hoog Catharijne (NHC) is een gezamenlijk project van BAM Utiliteitsbouw en BAM Civiel. BAM Techniek is als co-maker aangehaakt voor de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties. Andere betrokken BAM-partijen zijn BAM Advies & Engineering (uitwerken van het ontwerp), BAM Speciale Technieken (funderingswerken), BAM Milieu (grondwerk en bodemsanering) en BAM Nelis de Ruiter (bemaling).

 Dit artikel komt uit PARKEER24

Deel dit artikel