Nieuws

Dit gaat er gebeuren met de oude bioscoop De Kroon

Begin deze maand draaide de laatste film in de bioscoop De Kroon van Pathé aan het Gasthuisplein in Zwolle. Het pand is nu leeg, de sleutel ligt bij de projectontwikkelaar. Wat gaat er met het beeldbepalende pand van de voormalige bioscoop gebeuren?

Het vermaarde bioscoopgebouw is eigendom van projectontwikkelaar Balsbroeck Vastgoed BV, dat ook het naastgelegen wooncomplex in bezit heeft. De voormalige De Kroon wordt omgetoverd tot een appartementencomplex, dat plek biedt voor 39 appartementen. Sloop is een belangrijk onderdeel van de transformatie. Het pand wordt tot de eerste verdiepingsvloer gesloopt, deze betonnen vloer wordt hergebruikt als fundering voor de appartementen. De begane grond wordt ingevuld als commerciële ruimte.

Constructie van hout

Met de bouw van de appartementen wordt het voormalige bioscoopgebouw aangesloten op het naastgelegen wooncomplex. Voor de nieuwe constructie bovenop de eerste verdieping zal veel hout gebruikt worden. Enerzijds om gewicht te besparen en preparatie elders mogelijk te maken, anderzijds om zwaar vrachtverkeer in de binnenstad zoveel mogelijk te vermijden. Het ontwerp is gemaakt door MONK Architecten.

 


Ontwerp: MONK Architecten ©

 

Aan het Gasthuisplein zullen vijf panden gerealiseerd worden die qua maat, schaal, materialisatie en detaillering aansluiten bij de historische binnenstad van Zwolle. Het binnengebied, waar de ontsluiting door middel van galerijen plaatsvindt, is voorzien van een houten gevelbekleding. Om het binnengebied extra op te leuken, wordt een daktuin aangelegd waar alle bewoners van het complex gebruik van kunnen maken.

Onderdeel van grote herinrichting

De herontwikkeling van het bioscoopgebouw en naastgelegen wooncomplex is onderdeel van de overkoepelende plannen voor het Gasthuisplein. De gemeente Zwolle heeft grootse plannen met het Gasthuisplein. Zwollenaren willen graag meer speelsheid, innovatie en creativiteit zien in de toekomst. Die wens vertaalt zich onder andere naar de architectuur van de panden aan het Gasthuisplein.

 

Als alles meezit, dan begint de sloop van het oude gebouw in februari of maart, waarna de bouw van de appartementen tussen maart en april begint. De appartementen worden tussen 40 en 100 vierkante meter groter, met een huurprijs de 700 en 900 euro per maand. Inschrijven kan vanaf augustus.

Nieuwe bioscoop

Filmliefhebbers in Zwolle en omstreken gaan er overigens niet op achteruit. Half december opende de nieuwe bioscoop van Pathé in een reusachtig gebouw aan de Pannekoekendijk. De bioscoop gaat er in alle opzichten op vooruit: van 4 naar 9 zalen, van 82 vierkante meter doek naar 650. Het nieuwe filmhuis biedt plek aan ruim 1500 mensen.

 


Ontwerp: MONK Architecten ©

Deel dit artikel