HAN FED: duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland

woensdag 30 oktober 2013
timer 3 min
Thomas Bögl van LIAG architecten en bouwadviseurs uit Den Haag ontwierp de nieuwe faculteit Educatie (FED) van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) in Nijmegen. Het moet het duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland worden. Maart 2014 is de nieuwbouw klaar. De FED vormt de sluitsteen en het gezicht van de HAN-campus waarvan het masterplan ook door LIAG is gemaakt.

Architectuur van het geluk

Het gaat Bögl om de mensen, de gebruikers van het gebouw. “Iedere leerling of student die hier binnenstapt, moet het gevoel hebben: hè, lekker. Ik wil gebouw maken die mensen gelukkig maakt. Waar ze trots op zijn. Ik noem dat ‘de architectuur van het geluk’. Menselijke aspecten zet ik daarom ook in het hart van de opgave. Studenten moeten het gevoel krijgen van ‘dit is mijn gebouw!’ – en als dat besef is geland,  dan ontstaat vanzelf een soort van rentmeesterschap. Leerlingen en studenten gaan zich verantwoordelijk voelen voor hun omgeving, ze gaan het gebouw koesteren.” Bögl neemt met dat standpunt nadrukkelijk afstand van borstklopperij architectuur die vooral de architect streelt maar die voorbij gaat aan het gebruik, en die niet verder kijkt dan de datum van oplevering. “Je kunt een mooie ‘trailor’ produceren, maar mij gaat het om de hele film. Ik wil gewoon een goede film maken.” 

Atrium

De twee langgerekte volumes zijn met elkaar verbonden door een atrium dat voor veel daglicht zorgt – ruimtes die aan het atrium liggen krijgen door de gevel en vanuit het atrium daglicht. Op het glazen dak van het atrium zijn PV-panelen zo georiënteerd dat ze meehelpen in het kader van zonwering. Dat atrium is volgens Bögl een cruciaal onderdeel van het gebouw: “Een plek van ontmoeting en interactie. Van hieruit kun je in één oogopslag de hele structuur van het gebouw overzien.” Boven de begane grondvloer – Bögl noemt dat deel van het gebouw ‘het studielandschap’ - zweven de twee onderwijsvleugels die met elkaar zijn verbonden door ongeveer 5 meter brede bruggen – die bruggen met houten vloeren zijn zo opgezet dat je er ook studie/werkplekken in kunt richten. Wat de flexibiliteit verhoogt, en dat is ook een van de oogmerken van Bögl: “Alles draait om een flexibele leeromgeving waarbij niet alleen de bruggen maar ook gangen worden gebruikt als studieplek.” En bij goed weer kun je ook buiten terecht – want dat is een van de kenmerken van het gebouw, binnen en buiten gaan geleidelijk in elkaar over. Er zijn geen harde grenzen, een gevolg van het vele groen in het interieur;  het groene landschap van buiten dringt door in het gebouw, en dat niet alleen op de dakterrassen. “Duurzaam bouwen betekent voor ons het creëren van meer biodiversiteit dan een gebouw ‘gebruikt’. Door groene aanplant in, om en aan het gebouw (o.a. ook een groene gevel) creëren we een nieuw microklimaat en geven we  planten en dieren van het terrein hun habitat weer terug.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
HAN FED: duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuwe school startpunt voor klimaatbestendige wijk

22 apr om 07:30 uur

Midden in een industrieel en steenachtig gebied een gezonde, veilige en groene leeromgeving creëren; dat was de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Alle kinderen verdienen een goed klimaat

29 mrt om 14:00 uur

Half maart kwamen meer dan 350 deelnemers uit de kinderopvang, onderwijs, ministeries, gemeenten en de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Kampen gaat voor hoogste circulaire doel

8 feb om 07:30 uur

Met de ambitie om het meest circulaire schoolgebouw van Nederland te realiseren, nam de Gemeente Kampen een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwen binnen CO2-budget: zo doe je dat

6 feb om 07:30 uur

De huidige manier van ontwerpen en bouwen zorgt voor een grote CO2-uitstoot en een forse bijdrage aan de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Superslimme energie interface motiveert gebruiker

5 feb om 07:30 uur

Equi is Latijns voor ‘gelijk’. Wie deze productnaam googlet, komt terecht bij een bouwstofzuiger. Als je verder…

Lees verder »
descriptionArtikel

Top-10 innovaties die het gaan maken in 2024

1 feb om 11:30 uur

Als transitiemaker bij Squarewise en innovatiecoach bij TKI Urban Energy is Niels Rood dagelijks met innovaties…

Lees verder »