Nieuws

Tinfabriek streeft naar nul-op-meter

De Tinfabriek in Naarden behoort snel tot de meest duurzame gebouwen. Deze voortrekkersrol wordt bekroond met het BREEAM-NL In-Use Excellent keurmerk. In het gebouw worden alle mogelijkheden om het zo duurzaam mogelijk te draaien nagestreefd.

Het monumentale pand waarin de Tinfabriek gevestigd is wordt verwarmd door middel van lucht-water warmtepompen. De buitenlucht wordt over een verdamper geleid en verwarmd door compressie. De warmte wordt via een condensator afgegeven aan energiezuinige vloerverwarming voor een geleidelijke warmteafgifte. Voor koelte wordt het omgekeerde proces afgewerkt. De energiebehoefte van de Tinfabriek wordt op deze manier tot een minimum teruggebracht. De gasaansluiting van het kantoorgebouw is zelfs afgesloten.  

Het oude fabriekspand bestond oorspronkelijk uit enkel glas, steen en beton. In de vernieuwde situatie wordt ongeveer 5000 m2 aan isolatie aangebracht. Het isolatieniveau van wanden en vloeren is vergelijkbaar met dat van een modern woonhuis.

Op de daken van de Tinfabriek wordt 260 m2 zonnepanelen geplaatst. Het uiteindelijke stroomgebruik wordt teruggebracht tot 150 kWh. Dat komt neer op een tiende van wat de vorige huurder in het pand verbruikte. 

Deel dit artikel