Nieuws

Nieuwe huisvesting NBD Biblion Zoetermeer

Het nieuwe bedrijfspand van NBD Biblion, een dienstverlenende organisatie voor openbare bibliotheken en mediatheken in Nederland, in Zoetermeer, is onlangs geopend. LIAG architecten en bouwadviseurs maakte het ontwerp voor dit kleurrijke en zeer duurzame gebouw. De huisvesting is uiterst flexibel, energiezuinig en kent een open structuur, wat de onderlinge communicatie ten goede komt.

 

De nieuwbouw is 14.000 m2 groot waarvan 9.300 m2 productieruimte en 4.700 m2 kantoorruimte. Op het dak van de productieruimte wordt geparkeerd, zodat er met minder grondoppervlakte een compact gebouw is gerealiseerd.

 

Het gebouw volgt de vorm van de directe omgeving en door de verschillende witte banden in de gevel lijkt het op een stapel papier die precies in de vorm van de plek is gesneden. De gevelbanden accentueren de verdiepingen en laten de kantoorruimten samenvloeien met de productieruimte.

 

De getrapte invulling tussen de gevelbanden tonen enerzijds een zakelijke en strakke gevel, anderzijds verandert de gevel in een karaktervol kleurenspel waarbij de verschillende kleurvlakken boekenruggen voorstellen. De gevelbanden transformeren hierdoor als het ware in boekenplanken met een ruim assortiment aan boeken, een knipoog naar de opdrachtgever. Deze ‘boek-panelen’ hebben een ‘ventilatie-luik’ en zijn zo georiënteerd dat ze tevens als zonwering dienst doen.

 

Duurzaam energieconcept

 

Het energieconcept voor het gebouw, van DWA, is zeer duurzaam door het toepassen van meerdere energiebesparende technieken. Er wordt gebruikgemaakt van warmtepompen in combinatie met warmte- en koudeopslag in de bodem (wko). Hieraan gekoppeld is het parkeerdak met hellingbaan, dat in de winter wordt verwarmd vanuit de wko-installatie en zo sneeuwvrij wordt gemaakt. Vooruitstrevend is het gebruik van ledverlichting. Overal in het gebouw is deze toegepast, ook in de techniekruimten en andere secundaire ruimten.

 

 

Prestatieborging

 

“Bijzonder is de manier waarop geborgd is dat de duurzame prestaties ook in de praktijk behaald zullen worden”, aldus Remco Bijma van DWA. “De realisatie van de installaties is aanbesteed inclusief het prestatiegericht onderhoud voor tien jaar. Zo werd de aannemer gestimuleerd om op een andere manier te kijken naar de keuze voor materialen en fabricaten zodat een optimum ontstaat van betrouwbaarheid, energieverbruik en TCO.” In het prestatieonderhoudscontract zijn de eisen door middel van Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s) gedefinieerd. Overtreft de aannemer de KPI’s, dan volgt een bonus; bij het niet behalen, geldt een malus. Bewaking van de KPI’s gebeurt met het programma Monavisa dat deze 24/7 monitort.

 

 

Deel dit artikel