Nieuws

Sloopfonds voor kantoren

Er moet haast worden gemaakt met de uitwerking van het plan voor het opzetten van een sloopfonds van kantoren. Dat vindt VNO NCW. 

Sloopfonds voor kantoren

VNO NCW vindt dat wie een nieuw gebouw neerzet, tevens een bijdrage in een fonds moet storten. Daarmee worden andere panden afgebroken of gerenoveerd. VNO-NCW is positief over dit advies van het Bouwteam aan demissionair minister Spies.

Leegstand kantoren

In Nederland staat bijna 10 procent van de kantorenmarkt leeg. Banken, projectontwikkelaars en pensioenfondsen lijden hieronder. Zij raken de lege panden vaak niet kwijt, omdat zij op ongunstige locaties of bedrijventerrein gevestigd zijn. En door de crisis kunnen zij de verliezen ook niet afboeken. Voor sloop is evenmin geld.

Snel uitwerken

Volgens VNO-NCW kan een sloopfonds de vicieuze cirkel in de bouwsector mogelijk doorbreken. Het plan, van de door Spies ingestelde commissie, is echter nog niet uitgewerkt. Zo is nog onduidelijk hoe hoog de 'verwijderingsbijdrage' moet zijn, of de overheid mee gaat betalen, wie het fonds gaat beheren en wie de kar verder gaat trekken. VNO-NCW roept de minister op om het plan snel uit te werken.

Derde financiële crisis

Afwaardering zal financiële gevolgen hebben voor eigenaren, beleggers en banken die zelf hebben belegd in vastgoed of leningen hebben verstrekt. Volgens VNO-NCW moet voorkomen worden dat dit leidt tot een derde financiële crisis. 

Dit artikel komt uit Bton

Deel dit artikel