Nieuws

Team Van Bergen Kolpa ontwerpt Het Groente Paleis in België

Team Van Bergen Kolpa Architecten met Meta, Wageningen UR glastuinbouw, Smiemans en Tractebel Engineers ontwerpt het grootste voedselonderzoek- en demonstratie centrum van Europa op een dak. Het Groente Paleis is een ambitieus gebouw voor onderzoek en expositie van groenteteelt van het Vlaams Onderzoekinstituut voor land- en tuinbouw Inagro.

Het Groente Paleis wordt de landmark van de ‘The Green Hub’ aan de ring van Roeselare. Het gebouw wordt gerealiseerd op het dak van de Groente en fruit veiling REO, het voedsel logistieke hart van West-Vlaanderen. Het innovatieve ontwerp wordt een voorbeeld voor toekomstige voedselproductie in de stad, intensief ruimtegebruik, circulair energie- en watergebruik en verduurzaming van de glastuinbouw.
 

High-tech onderzoekfaciliteiten   

In het 9.500m2 grote gebouw bevinden zich high-tech onderzoekfaciliteiten voor de teelt van vrucht- en bladgroente omringd door een educatieve routing voor het brede publiek. In vier verschillende klimaatzones kan zo de teelt van tomaat en sla maar ook peper en aardbei beleefd worden. De entree met brede opgaande trap leidt naar het Stadstuinbouw Plein met bezoekersfaciliteiten in het hart van het gebouw. In de zogenaamde Gevelserre aan de ringweg bevindt zich een dubbelhoge kas voor innovatie van verticale teelt. De voet van de Gevelserre dient voor de opvang van hemelwater met rietfilter voor het zuiveren van afvalwater.
   

Sculptuur van glas en staal

Het Groentepaleis is een trotse, transparante sculptuur van glas en staal. De architectuur is opgebouwd uit een ijle kasconstructie die zich aftekent tegen de hemel en rust op de betonnen sokkel van de veiling. Met spectaculaire zichtrelaties op de wijde omgeving en de stad krijgt stedelijke tuinbouw op industriële daken zo een prominente plaats in de skyline van Roeselare. De bouw start begin 2017 en het gebouw opent eerste de helft van 2018 zijn deuren voor telers, onderzoekers en het brede publiek.

Deel dit artikel