Nieuws

Is Forest City de stad van de toekomst?

Als geld geen rol speelt, wat is dan de ideale stad van de toekomst? Architectenbureau Laboratory for Visionary Architecture (LAVA) sloeg aan het fantaseren en kwam met een ontwerp voor de Forest City op de proppen, een masterplan voor een nieuwe, groene stad in Maleisië.

Het ontwerp schildert een futuristische stad in een regenwoud. De nieuwe stad, die volgens het masterplan plek kan bieden aan 700.000 mensen, is volledig onafhankelijk door gebruik van natuurlijke bronnen. Een drooggelegd land tussen Maleisië en Singapore is aangewezen als vestigingsplek voor de stad die een geschatte grootte heeft van zo’n twintig vierkante kilometer.

"Ruimte is het icoon"

Het bijzondere ontwerp bestaat uit woon- en kantoortorens, scholen, winkelcentra, grote parken en natuurlijk overal groen. “Skylines over de hele wereld zien er hetzelfde uit. Ze bestaan meestal uit een paar iconische torens in het centrum, die worden omgeven door gebouwen van mindere kwaliteit. Allemaal lijken ze op elkaar”, vertelt Chris Bosse, directeur van LAVA. “Bij dit ontwerp hebben we precies het tegenovergestelde gedaan. Hier is de openbare ruimte het icoon van de stad en niet de skyline. De centrale ruimte is het regenwoud, volgens het principe: people = city.”

 

Het is de bedoeling dat lokale materialen worden gebruikt bij de bouw van de stad en dat energie wordt opgewekt uit hernieuwbare bronnen.

 


Laboratory for Visionary Architecture ©

Deel dit artikel