Nieuws

Michiel Riedijk wint Abe Bonnema Architectuurprijs 2017

Michiel Riedijk heeft de Abe Bonnema Architectuurprijs 2017 gewonnen voor het Stadhuis in Deventer. De prijs werd uitgereikt door Ed Nijpels, voorzitter van de ir. Abe Bonnema Stichting. Het door Neutelings Riedijk Architecten ontworpen Stadhuis in Deventer is volgens de jury een prestatie van uitzonderlijke, hoogwaardige architectonische kwaliteit.

 

Volgens de jury is het stadhuis van Deventer op voortreffelijke wijze ingepast in de kleinschalige binnenstad.


‘In het ontwerp schuilt een grote mate van vakmanschap, die tot uitdrukking komt in de maatvoering, de verhoudingen en de gevelcomposities. Michiel Riedijk heeft een trefzekere en comfortabele sfeer getroffen door passende keuzes te maken in materialisatie, kleur en afwerking. Het stadhuis representeert zich als een eigentijdse vertaling van het klassieke begrip Palazzo en getuigt van pure schoonheid’. De gelaagde gevel met vingerafdrukken van Deventenaren voegt volgens de jury een fenomenale extra dimensie toe. ‘Daarmee wordt een unieke verbinding gelegd tussen de burgers en het bestuur’.


Al eerder genomineerd 

Michiel Riedijk (1964) studeerde bouwkunde aan de TU Delft (1983-1989) en startte in 1992 samen met Willem Jan Neutelings het architectenbureau Neutelings Riedijk Architecten. Het bureau heeft zich in de loop van 25 jaar gespecialiseerd in het ontwerpen en realiseren van complexe projecten voor de publieke, commerciële en culturele sector, die internationaal waardering hebben geoogst.
In 2015 was Riedijk met het project Rozet Arnhem al eerder genomineerd voor de Abe Bonnema Prijs. Riedijk is hoogleraar Publieke Gebouwen aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

 

Overige genomineerden

Voor de Abe Bonnema Architectuurprijs 2017 waren tevens genomineerd: Koen van Velsen met OV terminal Breda, Tom Frantzen met Patch22 en Marco Vermeulen met Biesbosch Museumeiland.
De jury stond onder leiding van Esther Agricola, directeur Ruimte van de gemeente Amsterdam en bestond verder uit Annelies van der Goot, Eric Frijters, Edwin Oostmeijer, Marjolijn van Eig (winnaar 2014) en Dick van Wageningen (winnaar 2015).

 

Tentoonstelling in het Fries Museum te Leeuwarden

In het Fries Museum te Leeuwarden is van 5 december tot en met 7 januari 2018 een tentoonstelling te zien van alle inzendingen voor de Abe Bonnema Architectuurprijs 2017.

Deel dit artikel