Nieuws

People's Pavilion DDW bestaat geheel uit geleende materialen

People’s Pavilion, het hoofdgebouw voor het World Design Event tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven, is een tijdelijk gebouw dat is opgebouwd uit geleende materialen. Na afloop van DDW wordt het gebouw afgebroken en gaan de materialen ongeschonden terug naar de leveranciers. Het ontwerp van People’s Pavilion is gemaakt door bureau SLA en Overtreders W. Arup leverde het constructieve ontwerp.

De constructie laat geen enkele footprint na

 

De constructie van het gebouw is gemaakt van geleende materialen zonder dat deze worden beschadigd. Het resultaat is een innovatief gebouw met kolommen van prefab betonpalen en een hoofddraagconstructie van onbewerkt houten balken. Deze zijn aan elkaar bevestigd zijn met metalen straps, samen zorgen zij voor een grotere draagkracht. De elementen worden gebruikt als dwarsverband tussen de kolommen en zorgen voor een veilige en stevige constructie die tegen een stootje kan en een storm moet kunnen doorstaan.

  

Inwoners van Eindhoven verzamelden plastic

 Het glazen dak is geleend van een kassenbouw-leverancier en de glazen ramen, afkomstig uit een gesloopt kantoorpand, zijn geleverd door een stedenbouwkundige. Voor het ontwerp is gebruikt plastic verzameld door de inwoners van Eindhoven. Het ingezamelde plastic is gebruikt voor het maken van de dakpannen voor het paviljoen.

  

Afgebroken

Na DDW wordt het paviljoen afgebroken en worden alle gebruikte materialen terug gebracht naar de leveranciers. Zij kunnen de materialen weer gebruiken voor andere projecten. Het paviljoen is een goed voorbeeld hoe circulair bouwen en ontwerpen in ons voordeel kan werken.

 

Dutch Design Week

Elk jaar in oktober vindt in Eindhoven de negendaagse Dutch Design Week (DDW) plaats. Het grootste designevenement van Noord-Europa presenteert dan werk en concepten van ruim 2.500 ontwerpers aan meer dan 295.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Verspreid over zo’n honderd locaties door de hele stad, organiseert en faciliteert DDW onder andere tentoonstellingen, lezingen, prijsuitreikingen, netwerkbijeenkomsten, debatten en festiviteiten.

 

Lezingen

Drie experts van Arup zullen tijdens DDW in presentaties hun ervarinegn delen, meer gedetailleerde informatie hierover volgt spoedig op de website.

 

Interview met Peter van Assche

In de komende editie van Stedebouw & Architectuur staat een uitgebreid interview met Peter van Assche, bureau SLA, waarin ook wordt ingegaan op het People's Pavilion.

 

Deel dit artikel