Gloednieuw studentencampus verwijst naar wiskundige Stieltjes

vrijdag 29 september 2017
timer 3 min
De nieuwe studentencampus Stieltjesweg van de TU Delft is donderdag feestelijk geopend. Het project bestaat uit de herbestemming van het voormalig kantoor van Deltares en de nieuwbouw van de toren. Samen vormen zij een studentencomplex van 30.000 vierkante meter in het hart van de TU-wijk.

In de 75 meter hoge toren zijn 525 zelfstandige studentenunits gerealiseerd. Het voormalige kantoorpand is herbestemd tot 186 kamers met eigen badkamer, verdeeld over 12 groepswoningen met gedeelde woonkamer en keuken. Met de aanwezigheid van een supermarkt, koffiewinkel, (dag)horeca, wasserette en een kapper hoopt de TU Delft het wonen op de campus aantrekkelijk te maken.

Gevelpatroon

De gevel van de nieuwbouw -en een deel van de bestaande bouw- benadrukt het technische karakter van de TU. Architecten Daan Font Freide en Henri Zwerus: "Over de gevel is een geabstraheerd patroon van de integraal van een sinus- en cosinusgrafiek te zien. Een verwijzing naar het werk van Johannes Stieltjes, de beroemde wiskundige waarnaar de Stieltjesweg vernoemd is". De hoogbouw is vanaf de snelweg, vanuit de trein en vanaf verschillende plekken in de omgeving goed te zien.

 


Credit: René de Wit

Alzijdig

De witte bekleding geeft de toren een licht karakter. De invulling met glas geeft de studenten vanaf bijna alle verdiepingen een uitzicht dat reikt tot Den Haag en Rotterdam. “Elke kleine cel bevat een studerend individu. Het alzijdig wonen, woningen aan iedere gevel, was een eis voor het ontwerp. Op enkele plekken is de gevel verticaal ingesneden, daar worden de verticale verkeerszones benadrukt. Bij het gebruik van de (brand)trap tussen de verdiepingen en bij het uitkomen van de lift, creëert glas van vloer tot plafond een panoramisch uitzicht,” aldus Font Freide en Zwerus.

Renovatie

Het herbestemde kantoorpand typeert zich door de lange entreeruimte met robuuste betonnen portalen. Deze laten het karakter van het gebouw uit 1950 zien. In het ontwerp voor de renovatie is dit effect versterkt door de vloer tussen de begane grond en de eerste verdieping te verwijderen. Zo ontstond het drielaags hoog atrium.

 

In dit atrium zijn gemeenschappelijke ruimtes als blauwe abstracte volumes ingestoken. Aan weerszijden van het atrium lopen gangen en op de plek van de voormalige kantoren zijn nu de kamers gepositioneerd. Iedere kamer heeft een eigen badkamer, maar keuken en woonkamer worden gedeeld. Architecten Font Freide en Zwerus, die beiden in Delft studeerden, hebben hierop aangedrongen: “De typische studentenhuizen verdwijnen in veel nieuwbouwprojecten, maar daar is juist waar je het meest leert in je studententijd en waar je contacten voor je verdere loopbaan legt.”

Toekomstbestendige constructie

De constructie van de nieuwbouwtoren is zo ontworpen, dat het met diverse bouwsystemen kon worden gerealiseerd en dat de appartementen eenvoudig kunnen worden samengevoegd tot grotere, reguliere woningen. Dit is mogelijk door niet alle wanden tussen de appartementen dragend uit te voeren. In een hoofdstramien van zeven meter passen twee appartementen. Door deze te scheiden met een lichte wand, kunnen in de toekomst twee appartementen tot één groot appartement gemaakt worden. Waar de bovenbouw een wandenstructuur heeft, is voor de onderste twee bouwlagen juist gekozen voor een kolomstructuur. Hierdoor zijn de commerciële en techniekruimten van de onderste twee bouwlagen flexibel indeelbaar.

 

De hoogbouw wordt binnenkort afgemaakt worden met het plaatsen van logo van de TU.

 


Credit: René de Wit

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Gloednieuw studentencampus verwijst naar wiskundige Stieltjes

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?

17 apr om 07:30 uur

Tijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen

15 apr om 07:30 uur

Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Pleidooi voor typologisch experiment

5 mrt om 07:30 uur

In 2006 ging LEVS architecten op zoek naar een nieuw onderkomen. Het bureau vond een mooie locatie op het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »