Nieuws

Gevel van toonaangevend Koelhuis gerestaureerd

Het Koelhuis, voorheen onderdeel van het Reesink complex, is uit de steigers. De restauratie van de in het oog springende gevel is succesvol verlopen. Het ontwerp van J.G. Watjes is nu toonaangevend voor de hippe pakhuisbuurt 'de Noorderhaven' in Zutphen.

In 1920 bouwde de Nederlandsche Coöperatieve Zuivelverkoop Centrale in Zutphen een koelhuis om er de zomerboter van de aangesloten fabriek te bewaren. In 1923 werd De Landbouw opgericht. Daarmee kwam de weg vrij om ook klanten te trekken die vlees, gevogelte, eieren en fruit wilden koelen. Na de bouw van een modern koel- en vrieshuis even verderop, werd het pand aan de Coenensparkstraat in 2005 gesloten. 

Stoer karakter

Na zeven jaar leegstand werd Het Koelhuis weer gekocht. De nieuwe eigenaren, Mieke van Tilburg en Bert Hoogeveen, wilden het pand open en toegankelijk maken voor de omgeving met behoud van het stoere karakter. Achter de dichtgemetselde vensters kwamen roestige stoeltjesprofielen te voorschijn. Ze werden bepalend voor de nieuwe kozijnen en materialisatie. Ook verschenen flink wat briques Falconnier: de zeshoekige, glazen bouwstenen waar de Zwitserse architect Gustave Falconnier in 1886 patent op kreeg. Resten van de koelinstrumenten, de enorme houten isolatiedeuren, weegschalen en de voor die tijd moderne constructie geven het gebouw z’n robuuste karakter. Drie van de vijf verdiepingen zijn inmiddels volop in gebruik.



Tijdens de restauratiewerkzaamheden kwamen ook flink wat briques Falconnier aan het licht.

Specialisten herstellen markant metselwerk

Het bijzondere metselwerk van Het Koelhuis stamt uit de architectuurperiode van de Amsterdamse School. Deze bijna 70 jaar verwaarloosde gevels waren sterk aangetast en op veel plaatsen uitgevallen. Waar nodig is er opnieuw gevoegd en de gehele buitenkant is schoongemaakt. Het resultaat is een fraai zicht op het eenvoudig maar markant geprofileerde metselwerk uit de tijd van de Amsterdamse School.

Identiteitsdrager voor de Noorderhaven

De Noorderhaven is een voormalig industriegebied op een steenworp van de historische binnenstad van Zutphen. Het gebied transformeert snel naar een nieuwe hippe woonwijk. Samen met het Pakhuis en de Broodfabriek geeft Het Koelhuis identiteit aan deze wijk. Het gebouw ligt pal aan de opnieuw uitgegraven haven waar de wijk naar vernoemd is.



De renovatie, van oud naar nieuw.

Deel dit artikel