Nieuws

Hoteluitbreiding 't Voorhuys Emmeloord eindelijk gereed

Het is een project dat meer omvattender is dan de gemiddelde uitbreiding: de uitbreiding van hotel 't Voorhuys in Emmeloord, naar een ontwerp van Kofker Architecten. Met de uitbreiding is het startschot gegeven voor de centrumvernieuwing van de hoofdplaats van Noordoostpolder.

De uitbreiding van het hotel heeft in de Gemeente Noordoostpolder veel impact gehad. De renovatie en herinrichting van Emmeloord-Centrum is al twintig jaar een onderwerp waar politiek, bewoners en ondernemers intensief met elkaar over in gesprek zijn. Met de uitbreiding van 't Voorhuys is een eerste stap gezet richting het vernieuwen van het Emmeloordse centrum. Volgens Gerben ter Horst, architect en directeur van het betrokken architectenbureau, versterkt het gebouw de identiteit van de polderstad. 




Historisch en tegelijkertijd modern

De Delftse School-architectuur, die kenmerkend is geweest voor de eerste bebouwing in de Noordoostpolder, is leidend geweest voor het ontwerp van het hotel. Met het bescheiden bakstenen volume past het ontwerp goed in de omgeving. Het sluit aan bij het bestaande pand van 't Voorhuys, maar is tegelijkertijd een verlengstuk van de achterliggende Koningin Julianastraat, dat wordt gezien als het mooiste stukje Delftse School-architectuur in de Noordoostpolder. 

Modern en luxueus

Kofker Architecten heeft in het ontwerp gekozen voor speelse vakwerken met afwijkende metselwerkverbanden. Gecombineerd met de antracieten kozijnen resulteert dit in een moderne variant op de Delftse School. De gouden kozijnen doorbreken het lijnenspel in de gevel en versterken het moderne en luxueuze beeld dat het hotel wil uitstralen. 




De opdrachtgever had nog meer wensen dan enkel de uitbreiding van het hotel. Zo wilde eigenaar Twan Hakvoort de Huyskamer (een van de zalen op de begane grond) uitbreiden met een tuinkamer én privéterras. De plek die hiervoor gereserveerd was, bevindt zich aan de westzijde van het hotel in de oksel tussen het bestaande gebouw en de nieuwe vleugel. 


Doordat ervoor gekozen is de verhoogde vloer van de nieuwe vleugel naar buiten door te laten lopen, ontstaat afstand tot de stoep, wat maakt dat de bezoeker hier afgezonderd buiten kan zitten. De antracieten kozijnen en glazen puien geven de tuinkamer en het terras een moderne look die de nieuwe vleugel verbindt met de oudbouw van het hotel. Boven de tuinkamer is een verbindingsgang gerealiseerd die een transparante brug vormt naar de nieuwe hotelkamers. 





Wat meteen in het oog springt zijn de gouden hekwerken tussen de poten van het gebouw. Met deze goudkleurige en organische vormen wordt het laatste stukje bescheidenheid overboord gegooid. Door ze voor zwart gaashekwerk te plaatsen, wordt een maximaal effect bereikt. De vormen van deze ornamenten zijn ontleend aan het naastgelegen park in wording. Met deze luxueuze hekwerken is de iconische uitstraling van het hotel compleet. 

Deel dit artikel