Herstel architectenbranche zet niet door

vrijdag 28 november 2014
timer 3 min
Het voorzichtige herstel van de architectenbranche uit de tweede helft van 2013 en het eerste kwartaal van 2014 stagneert. De verwachtingen van architectenbureaus voor 2015 zijn daarom zeer voorzichtig. Dat blijkt uit de BNA Conjunctuurmeting najaar 2014, die de BNA onder haar leden heeft gehouden. Architecten zitten vooraan in de bouwketen. Hun verwachtingen vormen een indicator voor toekomstige bouwactiviteiten.

Werkvoorraad

De aanvankelijk positievere verwachtingen voor 2014 zijn bij veel architectenbureaus maar ten dele uitgekomen. De werkvoorraad bedraagt eind 2014 gemiddeld 3,5 maanden. In april was dat nog 3,6 maanden, een jaar geleden 3,3 maanden. Van een duidelijke groei van de werkgelegenheid bij bureaus is geen sprake. De meeste bureaus spreken nog steeds van een kleine werkvoorraad.
 

Particulieren en bedrijven

Het aanwezige herstel komt vooral van de particulieren, het domein van vooral de kleinere bureaus. Het verlaagde BTW-tarief voor woningrenovaties, de aantrekkende huizenmarkt en de historisch lage hypotheekrente spelen hierbij een belangrijke rol. Ook het bedrijfsleven investeert weer iets meer. Projectontwikkelaars en corporaties keren echter nog niet terug op de markt. Bijna de helft van de bureaus ervaart belemmeringen. Als voornaamste knelpunt noemen bureaus onvoldoende opdrachten en een gebrek aan financiën. Financiering van vooral grote projecten in Nederland blijft uiterst moeizaam.
 

Verwachtingen 2015

Transformatie, renovatie, hergebruik, herontwikkeling, verbetering en verduurzaming zijn de typen opdrachten waar bureaus het meeste van verwachten. Woningen zijn volgens bureaus van toenemend belang, net als planvorming, onderzoek en advieswerk. De kantorenmarkt ligt vrijwel stil. Onderwijs en gezondheidszorg zijn stabiel. De gemengde projecten groeien naar verwachting licht. Van alle architectenbureaus verwacht 38% komend jaar meer omzet, 34% verwacht een gelijkblijvende omzet en 29% verwacht een daling. De honoraria blijven naar verwachting gelijk bij meer kleinschalige projecten. 
 

Internationalisering

Gemiddeld komt 3,4% van de omzet in de branche uit het buitenland. De verschillen tussen de bureaus zijn hierbij groot. Bij de grote bureaus komt ruim een derde van de omzet uit het buitenland. Als voornaamste reden om in het buitenland actief  te zijn noemen bureaus hun onderscheidende expertise als voornaamste basis voor internationaal succes. Bij internationaal werkende bureaus komt de buitenlandse omzet vooral uit de directe buurlanden, zoals Duitsland en België. De grotere bureaus zijn nadrukkelijk ook in verder weggelegen landen actief, vooral in Azië.
 

Over de conjunctuurmeting

Twee keer per jaar peilt de BNA de conjunctuur bij de leden. Hiermee wil de BNA de marktontwikkelingen volgen en vooral vooruit kijken. Er wordt een gestandaardiseerde vragenlijst gebruikt. Daardoor zijn de verwachtingen van bureaus door de jaren heen goed met elkaar te vergelijken.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Waar kan er in Nederland nog worden gebouwd?

16 apr om 07:30 uur

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat publiceerde onlangs sturingskaarten, waaruit blijkt waar in de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen

15 apr om 07:30 uur

Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…

Lees verder »
descriptionArtikel

Challenge geeft inzicht in vergroeningspotenties

11 apr om 07:30 uur

Hoe groen is jouw stad? Met de Groene Stad Challenge krijgen gemeenten daar een goed inzicht in, zoals blijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Almere zet verdichting in voor vergroening

10 apr om 07:30 uur

Voor het eerst in de geschiedenis van Almere wordt het stedelijk gebied verdicht. In het hart van de stad zijn…

Lees verder »
descriptionArtikel

De impact van verdichting bij een stationsgebied

8 apr om 07:30 uur

In een nieuwe uitgave van De Zwarte Hond vertelt Daan Zandbelt over de kansen voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

Historische singelstructuur Utrecht in ere hersteld

4 apr om 07:30 uur

De stad Utrecht werd eeuwenlang omsingeld door water tot vijftig jaar geleden een gedeelte van de singel werd…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Speciaal magazine over de toekomst van mobiliteit

28 mrt om 07:30 uur

Als we kijken naar de toekomst van mobiliteit, zijn er mensen die denken aan drones voor personenvervoer,…

Lees verder »