Nieuws

Zadkine opent gerenoveerde vestiging in Technikon gebouw

ROC Zadkine opende op 26 september haar gerenoveerde vestiging in het monumentale Technikon-gebouw in Rotterdam. RoosRos Architecten heeft in dit gebouw een eigentijdse versie van het scholenverzamelgebouw van architect Hugh Maaskant ontworpen. Het ontwerp heeft het gebouw teruggebracht naar de basis, waardoor de betonstructuur weer helemaal zichtbaar is en is bovendien verrijkt met een modulaire indeling.

Het gebouw bestaat uit een aantal verdiepingen met daarin praktijkonderwijs, een kantine, ontmoetingsruimtes en daarboven vrij-indeelbare verdiepingen met klaslokalen. In totaal heeft het gebouw 30.000 m2 aan onderwijsruimte.

 

Gebouwbeleving

In de centrale hal bevindt zich de beroepsbazaar. Hier zijn alle dimensies van het praktijkonderwijs geëtaleerd. Zo is er een kapper te vinden, maar ook een bakkerij, een schoonheidssalon en verschillende restaurants. De open ruimte wordt geaccentueerd door de grote gaten in de betonstructuur, waardoor de verdiepingen in elkaar lijken over te gaan.

 

Het bouw- en ontwerpproces is in twee fases uitgevoerd. De opzet van de dragende structuur van het gebouw bestaat uit een logische grid met stramienen van acht en zestien meter. Daarbinnen kunnen verschillende programmaonderdelen ingevuld worden, waardoor elke ruimte zijn eigen bestemming krijgt. RoosRos ontwikkelde modulaire theorielokalen, praktijkruimtes en kantoren.

 

Plug en play

Doordat de ruimtes in het scholengebouw vrij indeelbaar zijn, functioneert het gerenoveerde Zadkine-complex als een ‘plug en play’-gebouw. De installaties zijn gecentreerd boven de gangen, waardoor deze één worden met de ‘ruggengraat’ van het gebouw. Hierdoor winnen de lokalen aan ruimte en blijven ze flexibel indeelbaar. Het gebouw is daarmee eenvoudig te transformeren en biedt ook ruimte voor denken aan de toekomst.

 

Deel dit artikel