Nieuws

Ouderen moet je niet in beweging krijgen...

Spelen en bewegen in de buitenruimte is niet alleen voor kinderen. Een steeds groter wordende doelgroep hierin zijn ouderen. Hen moet je niet in beweging krijgen, zij moeten in beweging blijven!

Daarom heeft Eelco Koppelaar – ontwerp & advies voor beweegtuinen een samenwerking gezocht met een (geriatrie) fysiotherapeut. Deze is gevonden in de vorm van Hanna van Eijsden MSc, onder andere als docent verbonden aan de Masteropleiding Geriatrie Fysiotherapie. Gezamenlijk is een visie ontwikkeld waarin een beweegtuin meer is dan ruimte voor oefeningen; een gehele tuin rondom een complex of instelling moet zowel sierlijk als seniorvriendelijk zijn en ouderen een veilige en vertrouwde omgeving bieden om in te bewegen. Zo worden de senioren wel ouder, maar blijven ze ‘jong en vitaal’.


Een geriatriefysiotherapeut is de meest voor de hand liggende deskundige voor het geven van advies rondom functiebehoud en functieherstel van ouderen. Gezamenlijk is gekeken wat er nodig is om ouderen op een verantwoorde wijze meer naar buiten te laten gaan. Het gaat hierbij om een totaalconcept voor seniorvriendelijke tuinen. Allereerst gaat het dus om een totale tuin waarin ouderen ruimte wordt geboden om doorheen te gaan. Op een zomerse dag genieten van de zon, een dagelijks ommetje of gezellig theekransje in een tuinhuis. De hele tuin wordt als eigen en vertrouwde omgeving toegankelijk en daarmee beweegvriendelijk. En voor wie wil zijn er mogelijkheden om extra te oefenen.

 

Preventief bewegen en revalidatie

Naast deze algemene toegankelijkheid worden in de tuin elementen verwerkt om dagelijkse handelingen te simuleren en te oefenen. Zo wordt gewerkt aan het zelfvertrouwen, kracht en conditie van ouderen om hen op die manier zo lang mogelijk (zelfstandig) mobiel te houden. Onder begeleiding van mantelzorgers of professionals geoefend kan worden, rekening houdend met het verschil in niveau van functioneren van de gebruikers. Volgens kan een bepaalde groep ook zelfstandig de beweegtuin blijven gebruiken als oefenruimte. Dit maakt de tuin ook een functionele omgeving om met ouderen te oefenen die aan het revalideren zijn na bij voorbeeld een beroerte, een gebroken heup of vanwege een andere aandoening. Dit kan zowel individueel of in groepsverband zijn. Hiervoor blijven wij voor iedere beweegtuinen nauw samenwerken met Hanna van Eijsden. Gedurende het ontwerpproces adviseert zij met betrekking tot de beweegvriendelijkheid en oefenmogelijkheden en waar nodig en biedt zij ondersteuning bij de implementatie van de tuin in de zorginstelling.Dit artikel komt uit BuitenSpelen

Deel dit artikel