Nieuws

Architectuurroute door de Zwolse Aa-landen

Nederland heeft van alles: hei, bos, bijzondere gebouwen, maar juist ook hele gewone. Je hoeft alleen maar om je heen te kijken. Zo dacht ook Martjan Kuit. In zijn wijk Aa-landen in Zwolle neemt hij u mee langs allerlei bijzondere en meer gewone gebouwen. Een korte samenvatting.

De architectuurroute begint in het winkelcentrum, waar inkopen te doen zijn voor de rest van de route. Ga bijvoorbeeld langs de bakker, slijter of de kaasspeciaalzaak. In het winkelcentrum zitten veel woordkunstwerkjes verwerkt met 'AA' erin verwerkt. 



Foto: Martjan Kuit


In de route komen veel bijzondere bouwwerken voorbij, zoals de visserswoningen (naam is te danken aan de houten gevels die aan vissershuizen doet denken). Niet alleen visserswoningen, ook studentenwoningen zijn te vinden in Aa-landen (zie onderstaande foto, gemaakt door Martjan Kuit). 


Het is tussen 1994 en 1996 gebouwd naar een onderwerp van Mieke Bosse. Opvallend zijn de houten balkons. Deze zijn aan de overstekende houten dakrand opgehangen en doen dienst als vluchtroute, buitenruimte en zonwering. Het is een levendig en speels gebouw, typisch jaren ‘90 en heel anders dat de twintig jaar eerder gebouwde panden die eromheen staan.



Foto: Martjan Kuit

Woonwagens zijn zeldzaam in de wijk Aa-landen. De bewoners kwamen hier niet helemaal vrijwillig terecht. De overheid wilde midden jaren zeventig af van de grote woonwagencentra en besloot tot decentralisatie, waarbij er kleine centra ontstonden. I
n Aa-landen werden twee twee woonwagenlocaties, aan Fluessen en Glanerbeek, met nu nog 9 woonwagens. Ze werden in 1986 aangelegd, ondanks hevig protest van de buurtbewoners.



 

Wie Aa-landen binnenrijdt kan dit markante kantoor haast niet missen. Het pand luidt de wijk in, samen met de terrasflats aan de overkant.  Het ontwerp kreeg in eerste instantie veel kritiek. De welstandscommissie vond dat de bouwmassa een ‘te zware, afwerende indruk’ maakte. Een ingehuurde expert vond het kantoor ‘plomp’ en pleitte voor wat extra verticale lijnen. Desondanks werd het ontwerp – enigszins bijgesteld – gebouwd.


 

Deze architectuurroute is gemaakt en uitgewerkt door Martjan Kuit. Kijk voor de gehele route op de website van Martjan Kuit.






Dit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel