Nieuws

Hoe verschillende stijlen samen kunnen gaan

De Gershwin Brothers op de Zuidas in Amsterdam staan op een kruispunt van architectuurstijlen; aan de overkant van de straat ligt het na-oorlogse Buitenveldert, even verderop bevindt zich Amsterdam-Zuid met zijn expressieve Amsterdamse Schoolbebouwing.

Architect Adriaan Mout van LEVS speelt met drie Hagemeistersorteringen in op die twee invloeden: de Lübeck GT, de Weimar HS en de Rostock GT. De forse hoogtemaat van de bakstenen buitte Mout uit in een dubbel halfsteensverband dat de Gershwin Brothers kloek en stevig maakt, passend bij de stedelijke omgeving van de Zuidas.

Huurwoningen

De in april opgeleverde Gershwin Brothers – woongebouw George en woongebouw Ira - staan op de hoek van de Parnassusweg en de Boelelaan en vormen de afsluiting van de Gershwinstrook op de Zuidas. In de Gershwin Brothers bevinden zich 159 woningen in het middeldure huursegment.


Buitenwijkgebouw en monumentaal

Met woongebouw George sloot architect Adriaan Mout van LEVS aan op de wederopbouwarchitectuur van Buitenveldert. Mout typeert George als een 'buitenwijkgebouw'. Woongebouw Ira richt zich meer op de monumentale en expressieve baksteenarchitectuur van de Amsterdamse School in Berlage's 101 jaar oude Plan-Zuid.


Samenhang

Hoewel beide gebouwen eigen karakters bezitten, zijn George en Ira in samenhang ontworpen. Het metselwerk draagt aan die samenhang bij. In beide gebouwen is de gele Rostocksortering van Hagemeister ingezet. De strengpersstenen zijn een goed uitgangspunt voor expressieve gebouwen. De Hagemeistersorteringen aan de gevels van de Gershwin Brother hebben een Duits Normalformat van 240 x 115 x 71 mm.


Projectspecificaties

Opdrachtgever: Gershwin Brothers Wonen V.O.F. ; Gershwin Brothers Winkels en Parkeren V.O.F.

Ontwerp:  LEVS, Amsterdam

Projectarchitecten: Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof

Programma: 14.000 m² BVO met 159 woningen à 55/70/85 m²; 900 m² commerciële ruimte; 200 ondergrondse parkeerplaatsen

Hoofdaannemer: Hurks, Eindhoven

Baksteenleverancier/advisering uitvoering: Steenhandel Gelsing, Elst

Oplevering: april 2018

Hagemeistersorteringen: Lübeck GT, Weimar HS, Rostock GT

Formaat: NF 240 x 115 x 71 mm

Gemetseld geveloppervlak: 5.600 m²

 

 

Deel dit artikel