Nieuws

Duurzame leefomgeving voor prêt-à-loger-huis

Bij het duurzame huis Prêt-à-Loger waarmee de TU Delft deze zomer op de Solar Decathlon 2014 de duurzaamheidsprijs heeft gewonnen, heeft NL Greenlabel een duurzame leefomgeving ontwikkeld. NL Greenlabel heeft het ontwerp voor deze tuin gemaakt en heeft deze samen met de studenten aangelegd. Met de duurzame tuin, werd ook de leefomgeving betrokken.

 

Lokale materialen, de tuin als ecologische stapsteen, duurzaamheid en energiezuinig zijn kernwoorden van de tuin. Deze duurzame leefomgeving is ook gelabeld met een Duurzaamheidspaspoort voor de Buitenruimte. Met dit paspoort wordt duurzaamheid meetbaar gemaakt. De  natuur centraal stellen in het leven en dan met name in de buitenruimte is het doel dat NL Greenlabel nastreeft.


Tuin en buitenruimte met elkaar verbonden

Het idee om juist een bestaande jaren '60 woning als projectcase te kiezen in plaats van een geheel nieuw project, sluit goed aan bij de visie van NL Greenlabel om bestaande waarden op een duurzame wijze nieuw leven in te blazen. De tuin en de buitenruimte in het algemeen is onlosmakelijk met wonen en leven verbonden, maar helaas is ons groen niet altijd even groen. Zaken als bijensterfte, infiltratie regenwater, plastic soep en ecocide zijn daar het bewijs van.

 

Solar Decathlon 2014

De Solar Decathlon is een internationale wedstrijd tussen twintig universiteiten met als doel het creëren van woningen die helemaal op zonne-energie draaien. Onder leiding van professor Andy van den Dobbelsteen zijn de studenten aan de slag gegaan en hebben gekozen voor de verduurzaming van een bestaande woning in plaats van een nieuwe te ontwikkelen. 

 

Deel dit artikel