Rotterdam maakt de stad verkeersveiliger

donderdag 28 mei 2015
timer 3 min
Voetgangers, fietsers, ouderen en kinderen krijgen ‘voorrang’ in het nieuwe Rotterdamse verkeersveiligheidsbeleid. De focus ligt hiermee op de steeds grotere groep kwetsbare verkeersdeelnemers.

 

Het college trekt de komende vier jaar € 8 miljoen uit voor een pakket maatregelen waaronder de aanpak van asociaal rijgedrag en het oplossen van gevaarlijke verkeerssituaties (‘black-spots’). Wethouders Pex Langenberg (o.a. verkeer) en Joost Eerdmans (o.a. veiligheid) hopen zo het aantal verkeersdoden met 25% en het aantal gewonden met 10% terug te dringen.

 

Dat staat in het Meerjarenplan 2015-2018 ‘Rotterdam Verkeersveilig’ dat het college donderdag 28 mei aan de gemeenteraad heeft aangeboden. Hiermee is de consultatieperiode gestart. Dit concept-plan is tot stand gekomen in samenspraak met de gebiedscommissies en belangenorganisaties.


Oog voor de kwetsbaren


De groep kwetsbare weggebruikers stijgt. Rotterdam telt steeds meer 65-plussers en een groeiend aantal gezinnen, dus ook (kleine) kinderen. Bovendien pakken steeds meer Rotterdammers de fiets. Het fietsgebruik steeg de afgelopen tien jaar met 60%. Het college geeft daarom de komende vier jaar ruim baan aan fietsers, onder andere door 150 obstakels van de fietspaden te verwijderen en op fietspaden tweerichtingsverkeer aan te brengen.


Voor de verkeersveiligheid rondom basisscholen komt een speciale aanpak (onder andere extra verkeerslessen). De gemeente gaat senioren trainingen geven over veilig auto- en (elektrische) fietsgebruik en samen met hen kijken welke routes en oversteekplaatsen veiliger moeten worden gemaakt.


Gevaarlijke kruispunten


Verkeerswethouder Pex Langenberg: “We voeren het tempo op waarin we gevaarlijke kruispunten aanpakken. Op dit moment zijn er veertig zogeheten ‘black-spots’ bij de gemeente bekend. We zorgen dat die eind 2018 allemaal zijn aangepakt.” Ook wordt gekeken of op wegen waar veel ongelukken gebeuren 50 kilometer per uur wel de juiste snelheidslimiet is.


Verkeershufters


Eén op de vijf Rotterdammers heeft last van agressief verkeersgedrag in de buurt en 38% zegt dat er vaak te hard gereden wordt (Wijkprofiel, 2014). Veiligheidswethouder Joost Eerdmans: “We gaan agressief en asociaal weggedrag aanpakken. We trekken samen op met de politie en het OM. We gaan verkeershufters zoveel mogelijk op de huid zitten. In gebieden waar dit het ergst is, organiseren we roadshows met een verkeersexamen en een behendigheidsparcours om de rijvaardigheden te verbeteren.”


Klein verkeersleed


In samenspraak met bewoners gaan gemeente en politie jaarlijks in elk gebied vijf verkeerssituaties aanpakken die als onveilig worden ervaren. De selectie wordt gemaakt in overleg met de gebiedscommissie. Zeventig procent van de Rotterdammers was in 2014 tevreden over de verkeersveiligheid in de straat, zo bleek uit de Omnibusenqûete. Het college streeft naar een tevredenheidsscore van 80%.


De feiten


Het aantal dodelijke slachtoffers in het verkeer is de afgelopen jaren bijna gehalveerd. Begin 2000 telde Rotterdam 30 verkeersdoden. In 2012 waren dat er 18. Het aantal ernstig gewonden nam toe, tot naar schatting zo’n 200 per jaar. Kwetsbare verkeersdeelnemers, vooral fietsers, vormen de grootste groep ernstig verkeersgewonden. Gekeken naar leeftijd raken vooral 18 tot 24-jarigen en 65-plussers het vaakst ernstig gewond.


Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Rotterdam maakt de stad verkeersveiliger

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Speciaal magazine over de toekomst van mobiliteit

28 mrt om 07:30 uur

Als we kijken naar de toekomst van mobiliteit, zijn er mensen die denken aan drones voor personenvervoer,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Jouw kans voor nieuwe koers ruimtelijke ordening

6 dec 2023

Heb je de uitnodiging van Populytics ook in je mailbox ontvangen? Om mee te denken over de inrichting van…

Lees verder »
person_outlineBlog

Woningbouw als katalysator voor mobiliteitstransitie

5 okt 2023

In dit blog schrijven Richard ter Avest en Claudia de Koning dat ons bestaan aan het veranderen is en ook onze…

Lees verder »
descriptionArtikel

Treinstation als katalysator van woningbouw

14 sep 2023

Een treinstation is veel meer dan een station voor treinen. Afhankelijk van de gebouwde en economische omgeving…

Lees verder »

Waterdicht parkeerdek in Rotterdam

21 jul 2023

In het voorjaar van 2023 hebben wij mogen meewerken aan een mooi project, namelijk aan een parkeerdek temidden…

Lees verder »
person_outlineBlog

Treinangst

12 jul 2023
Afgelopen zomer reisde ik voor mijn werk naar Valencia en deed daarvan verslag op LinkedIn en Twitter. Altijd leuk…
Lees verder »
descriptionArtikel

Op naar de ideale brug, tunnel en sluis met innovatiekracht

11 jul 2023
Alle ogen zijn vandaag de dag gericht op de woningbouwopgave, terwijl een net zo belangrijke opgave onder onze…
Lees verder »
person_outlineBlog

De toekomst is nu

7 jul 2023
Wie de spoorse opgave een beetje volgt, kan maar tot een conclusie komen: onze stationsgebieden maken een…
Lees verder »