Nieuws

Ontwikkeling Dutch Green Inspiration Center

Stichting Kasteel Keukenhof en NL Greenlabel hebben afgelopen maand een samenwerkingsovereenkomst getekend met als doel te komen tot een Dutch Green Inspiration Center. Dit zal op het terrein van landgoed Keukenhof in Lisse duurzaam worden ingericht op basis van het gedachtegoed van NL Greenlabel. Het groene inspiratiecentrum bij ‘het mooiste lentepark van de wereld’ moet een visitekaartje van de ‘BV Nederland – groene sector” worden en de meerwaarde van groen demonstreren.

Het Dutch Green Inspiration Center (DGIC) is bedoeld als etalage voor (de producten van) de kennis en kunde van de Nederlandse groensector. Het moet de plaats worden voor kennisoverdracht en interactie tussen de verschillende partijen in die sector en de bezoekers van Keukenhof. Het DGIC bundelt de vier pijlers van groen: kennis, economie, overheid (natuur!) en cultuur, met als overkoepelend element duurzaamheid. Het inspiratiecentrum vertaalt de waarde van groen volgens de vier pijlers in praktische voorbeelden, duurzaam ingericht op basis van het gedachtegoed van Nico Wissing en Lodewijk Hoekstra, de founders van NL Greenlabel. Bij gebleken succes kunnen meerdere DGIC’s als ‘reizend circus’ – in een kleinere opzet – Nederlandse kennis en kunde op het gebied van groen en duurzaamheid verspreiden over de wereld.

 

Breed gedragen

Stichting Kasteel Keukenhof en NL Greenlabel willen de regio op de kaart zetten en Nederland presenteren als gidsland op het gebied van agro, groen, design, innovatie en kenniseconomie. Deze plannen worden breed gedragen door alle betrokken partijen, zoals de provincie, de gemeente Lisse en kwekers in de regio. Het doel is met duurzaamheid, beleving en educatie een extra dimensie aan landgoed Keukenhof te geven. Naast het zogeheten Ecodome wordt onder meer gedacht aan inspiratietuinen en een kinderboerderij. De ambitie is een miljoen bezoekers te ontvangen in 2020 in plaats van de 850.000 die Keukenhof nu jaarlijks trekt. Nico Wissing en Lodewijk Hoekstra verbinden zich voor de komende tien jaar aan het DGIC om er een duurzaam succes van te maken.

 

Over NL Greenlabel

NL Greenlabel is opgericht door tuin- en landschapsontwerper Nico Wissing en TV-tuinman Lodewijk Hoekstra. Hun ambitie is het gebruik van duurzame materialen en producten op de kaart te zetten om zo een levende en duurzame buitenruimte vanzelfsprekend te maken. NL Greenlabel helpt duurzaamheid in de praktijk te realiseren en meetbaar te maken en brengt burgers, bestuurders, bedrijfsleven en wetenschappers bij elkaar om tot een vruchtbare samenwerking te komen op gebied van duurzame ontwikkelingen in de buitenruimte.

 

Over Stichting Kasteel Keukenhof

De Stichting Kasteel Keukenhof is opgericht op 30 november 2000 met als doel de instandhouding van monumentaal erfgoed in de Duin- en Bollenstreek, met name Landgoed Keukenhof . De stichting heeft als missie het kasteel en het landgoed te restaureren en te behouden voor volgende generaties. Om dit mogelijk te kunnen maken, worden er vele evenementen en activiteiten op het landgoed georganiseerd vanuit verschillende thema's: gastvrijheid, cultuur, flora en evenementen. Door een visie te ontwikkelen op het gehele landgoed, 250 hectare groot, met het DGIC als belangrijk onderdeel, denkt de stichting haar doel nog beter te kunnen realiseren. Dit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel