Nieuws

Dit rijksmonument is het kantoor van het CBS en het SCP

B30 is het nieuwe onderkomen van vijf rijksinstellingen op het gebied van onderzoek. Het rijksmonument, gebouwd in 1917 door rijksbouwmeester Daniel Knuttel, is door KAAN Architecten getransformeerd tot een moderne werkomgeving.

Het gebouw brengt vijf unieke gebruikers samen onder één dak: de onafhankelijke planbureaus (CPB, SCP, PBL), de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) en de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). B30 is een rijksmonument, een imponerend pand met een uitgesproken, krachtige architectuur dat in 1917 werd gebouwd door de toenmalige rijksbouwmeester architect Daniel E.C. Knuttel als het Departement van Landbouw, Nijverheid en Handel in een periode van schaarste. Het werd in 1994 gerenoveerd door professor Hans Ruijssenaars.

 


Credit: Karin Borghouts ©

Hiërarchisch gebouw wordt open werkplek

B30 is gesitueerd in het centrum van Den Haag langs het Haagse Bos aan de Bezuidenhoutseweg, een belangrijke historische route die het Paleis Huis ten Bosch verbindt met het Binnenhof. Het ontwerp van KAAN Architecten met zijn heldere plattegrond en architectuur transformeert het gesloten, hiërarchische gebouw – in lijn met de vroeg 20ste eeuwse representatie van een sterke overheid die waakte en regelde – naar een open werkomgeving die past bij zijn bijzondere functie.

 

In het hart van het gebouw vormt het Atrium het rustgevende middelpunt. Hier heeft de Nederlandse kunstenaar Rob Birza een mozaïekvloer ontworpen. Deze landschappelijke abstractie verankert het gebouw op subtiele wijze door een connectie aan te gaan met het Haagse Bos en de zijtuinen. Het oorspronkelijke ontwerp van Knuttel is aan beide zijden uitgebreid: de transparante Seminar Foyer faciliteert vergaderruimtes, seminar ruimtes en een verdiept auditorium, terwijl de Werk Foyer wordt gekenmerkt door een lounge, werkgebieden, een espressobar en een bibliotheek. Beide foyers hebben grote, verdiepingshoge taatsdeuren van door glanzend aluminium kaders omvat glas, die toegang naar de tuinen bieden.

 


Credit: Karin Borghouts ©

Toegang tot ministerskamer

Het monumentale trappenhuis biedt toegang tot de ministerskamer op de eerste verdieping, terwijl het atrium visueel de verbinding aangaat met de vier bovenliggende vloeren waar zich de werkruimtes van de gebruikers van het gebouw bevinden. Een nieuwe kantoorverdieping ligt op de middenbeuk van het oude gebouw en loopt door in de vernieuwde vloer in de kappen. De hoogte van het atrium is teruggebracht van 30 meter naar 20 meter waardoor juiste proporties en schaal worden bewerkstelligd.

 


Credit: Karin Borghouts ©


Credit: Karin Borghouts ©

Deel dit artikel