Nieuws

Haga eerste ziekenhuis met BREEAM-NL duurzaamheidscertificaat

Het nieuwe HagaZiekenhuis in Den Haag heeft als eerste ziekenhuis in Nederland het BREEAM-NL Excellent oplevercertificaat behaald. In het 37.500 m2 grote gebouw hebben het Juliana Kinderziekenhuis, het geboortehotel, het Ronald McDonald Huis en een aantal operatiekamers en poliklinieken hun nieuwe thuis gevonden.

Duurzaam en flexibel gebouw

Door het gebruik van bijvoorbeeld een warmtepomp, een goed ventilatiesysteem en LED-verlichting is een energiezuinig gebouw ontstaan. De constructie en de plaatsing van installaties zorgen ervoor dat toekomstige wijzigingen in het gebouw relatief eenvoudig mogelijk zijn. Tevens is gebruik gemaakt van duurzame materialen voor de nieuwbouw. Het regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor de bewatering van de beplanting van de tuin die is aangelegd. Al deze maatregelen hebben geleid tot een BREEAM-NL score van 70,63% (Excellent).
 

Maatwerk

Voor de certificering van het HagaZiekenhuis was maatwerk vereist, wat is gelukt met de zogenaamde Bespoke-procedure. Dit leidde ook tot specifieke duurzaamheidseisen voor ziekenhuizen. Bijvoorbeeld de uitgangspunten van Planetree: een vernieuwend zorgconcept waarbij de patiënt centraal staat. Het concept richt zich vooral op de menselijke kant van de zorg, zoals een vriendelijke bejegening, veel service en keuzevrijheid. Een helende omgeving volgens Planetree is een reflectie van waarden en cultuur van de gemeenschap. Herkenning van de Hagawaarden Zorgzaamheid, Innovatie en Samenwerken in de manier waarop de zorg wordt verleend, wordt ondersteund door een toegankelijk, licht en comfortabel gebouw, zowel voor patiënten en bezoekers als voor medewerkers.
 

Roberto Meyer MVSA architects: “Om zowel Planetree als BREEAM-NL te faciliteren, moesten wij echt in de huid van de gebruiker kruipen. Dit heeft geleid tot het gebruiken van warme kleuren, ronde hoeken en vloeiende, zachte overgangen van buiten naar binnen en prachtige, lichte, centrale overdekte binnentuinen. Alle kamers hebben zoveel mogelijk daglichttoetreding, direct aan de gevel of indirect via het glasoverkapte atrium.”
 

Consortium VolkerWesselsHaga

Het nieuwe HagaZiekenhuis is in drie jaar en drie maanden gerealiseerd. Voor de nieuwbouw werd het consortium VolkerWesselsHaga opgericht, dat zich baseerde op de uitgangspunten van design, build, maintain, waarbij een onderhoudscontract voor twintig jaar werd afgesloten. “We wilden snel bouwen, maar ook regie op de levenscyclus van het gebouw. Door de bouworganisatie mede verantwoordelijk te maken voor het onderhoud, ligt er vanaf de eerste dag een goede basis voor samenwerking," aldus Chiel Huffmeijer, voorzitter van de raad van bestuur van de Reinier Haga Groep.


Het BREEAM-NL certificaat wordt tijdens het DGBC Seminar Gezondheid in Gebouwen in 2025 op 18 mei officieel uitgereikt.

Deel dit artikel