Nieuws

Utrecht krijgt verticaal 'woonbos'

Stad Utrecht heeft een primeur. De stad krijgt een als eerste van Nederland een verticaal bos, waar in gewoond kan worden.

Het verticale woonbos is een toevoeging aan de twee woongebouwen van het project Wonderwoods, naast de Jaarbeurs. Het volledige project, inclusief verticaal bos, wordt ontwikkeld door G&S Vastgoed en KondorWessels Projecten. Italiaans architect Stefano Boeri hielp mee aan het ontwerp van het verticale bos, en wordt ook wel gezien als ontwerper en bedenker van het concept, schrijft AD. Roberto Meyer van MVSA Architects tekende voor het glazen gebouw, dat eveneens onderdeel is van Wonderwoods. 


In Wonderwoods krijgt groen een prominente rol. De twee gebouwen van Wonderwoods zijn als het ware tegenpolen van elkaar. Het door Roberto Meyer ontworpen gebouw kent veel glas, terwijl het door Boeri ontworpen gebouw ontzettend veel groen laat zien aan de buitenkant. Het groen van de binnentuinen, die aan de gebouwen zijn toegevoegd, wordt zelfs publiek toegankelijk. Het publiek kan zich via een loopbrug van het ene naar het andere gebouw verplaatsen. 


Waar kantoorgebouwen met veel glas de opwarming van de steden versterken, moet Wonderwoods die opwarming juist tegengaan. De gebouwen worden voorzien van 10.000 planten, waarvan 360 bomen, die daar een aanzienlijke bijdrage aan moeten leveren. Deze hoeveelheid groen zou 5400 kilo koolstofdioxide per jaar moeten kunnen verwerken en daarbij 4100 kilo zuurstof produceren. Het regenwater dat op de gebouwen terechtkomt, wordt gebruikt als bewatering voor het groen. Dit artikel komt uit GroenEffect

Deel dit artikel